Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Isabell våldtogs i tunnelbanan – 40-åring döms

Av: 

August Håkansson

KRIM

På väg hem från nattklubben somnade Isabell i tunnelbanan. Hon vaknade av att en man, som följt efter henne, förgrep sig på henne.

Polisen gick ut med bild på mannen i TV3:s ”Efterlyst” och Aftonbladet.

Nu har den 40-årige mannen dömts till fängelse.

Det var den 12 maj 2018 som Isabell lämnade nattklubben på Stureplan i centrala Stockholm efter att ha varit ute med några kollegor.

På övervakningsfilmer syns hur en man börjar titta efter henne och sedan följa efter henne när hon går ner till tunnelbanan.

Där tog han kontakt med Isabell och började prata med henne, trots att hon försökte avvisa honom. På tåget satte sig mannen bredvid Isabell, som somnade.

Försökte desperat ta sig ut

När hon vaknade hade tåget stannat vid ändhållplatsen Fruängen i södra Stockholm. Då låg hon med sitt huvud mot mannens lår. Hon märkte också att mannen hade öppnat sitt bälte.

Desperat försökte hon ta sig ut ur tåget.

– Alla mina grejer låg utspridda på golvet och jag kände att jag inte hade kontroll över situationen. Tunnelbanan stod still och allt var låst. Jag började få panik och försökte komma ut, har Isabell berättat i förhör.

Hon drog i nödbromsen och lyckades till slut att ta sig ut. På stationen berättade hon för två ordningsvakter att hon var förföljd. Vakterna förde bort mannen.

Isabell uppgav senare för vakterna att hon hade blivit utsatt för en våldtäkt. De slog larm till polis – men då var mannen försvunnen.

Kroggäster kände igen mannen

I september gick polisen ut med bild på mannen i tv-programmet Efterlyst och i Aftonbladet. Bara tre dagar senare kände några besökare på baren Scandic Malmen på Södermalm igen honom och larmade polis. Vid gripandet hade han narkotika på sig.

Nu döms den 40-årige mannen vid Södertörns tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader och därefter utvisning i tio år för våldtäkt och ringa narkotikabrott.

– Det hela är mycket tragiskt. Särskilt för kvinnan som blev utsatt, men det är även tragiskt att den här mannen har sådana här beteenden. Han förtjänar sitt straff, säger utredaren Hans Strindlund, kommissarie vid polisens enhet för grova brott i region Stockholm syd.

”Starka känslor av upprättelse”

Tingsrätten har bedömt Isabells uppgifter som mycket trovärdiga. De stämmer även överens med vad som syns i övervakningsfilmerna från tunnelbanan och med vad vittnen har berättat.

– Isabell gjorde också en läkarundersökning som kunde styrka hennes berättelse, säger Hans Strindlund.

Hans Strindlund var i kontakt med Isabell då domen föll mot mannen.

– Jag fick höra hennes spontana reaktion på domen. Det var starka känslor av upprättelse.
 
Fotnot: ”Isabell” heter egentligen något annat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen efterlyser man – förföljde kvinna på tunnelbanan

ÄMNEN I ARTIKELN

Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Stockholm

Våldtäkt

Tunnelbanan

Sexualbrott