Paret spårade upp åldringar och stal från deras hem

Publicerad:
1 av 4

KRIM

Paret spårade upp åldringar på över 90 år på internet som de sedan besökte för en kopp kaffe – och sedan stal ifrån.

Nu döms mannen och kvinnan till fängelse för nio fall av grova stölder mot äldre personer.

– Hon kom in och satte sig och var väldigt bra och snäll och trevlig, säger en av åldringarna som utsatts för stölderna.

Nu döms en 38-årig man och en 31-årig kvinna till fängelse i tre år och fem månader, respektive tre år och tre månader, för en rad brott. Bland annat döms de för nio fall av grova stölder av Örebro tingsrätt. Paret, som inte haft någon fast adress utan ofta bott i bilar, påbörjade enligt åklagaren sin stöldturné i slutet av juni förra året och greps ungefär två månader senare i sin bil. Då misstänks de ha rört sig över landet och slagit till mot åldringar i bland annat Gävle, Mariestad och Örebro.

Paret har enligt domen riktat in sig på åldringar, samtliga offer har varit över 90 år. Via upplysningssajten Ratsit har paret kollat upp åldringar och sedan åkt hem till deras bostad. I förhör har flera av rånoffren berättat hur de fått mystiska telefonsamtal innan de fick besök, en kvinna berättar att en kvinna som påstod sig vara från hemtjänsten ringde och en annan att en kvinna ringde och ville intervjua henne.

Ville dricka kaffe – stal

I förhör berättar ett av offren hur de gått in och satt sig och pratat:

– Om allt möjligt mellan himmel och jord, och hur det är att bli gammal, enligt förundersökningen.

När den äldre kvinnan efter ungefär en timme behövt gå på toaletten försvann kvinnan spårlöst medan hon var på toaletten – och senare upptäckte hon hur ett kassaskåp i en garderob blivit stulet och hur hon blivit av med smycken, klockor och kontanter till ett värde av över 75 000 kronor.

I andra fall har kvinnan satt sig för att dricka kaffe med åldringarna, medan den 38-årige mannen gått runt i bostaden.

– Sen kom den där karln in. Det var han som gick och stal. Det visste inte jag, han gick lite i rummen, jag tyckte han tittade på tavlor och sånt. Men, jag anade ingenting. Men det var då som han tog ett och annat, säger en av de äldre kvinnorna som utsattes av paret.

En man har berättat hur han blev kontaktad av en kvinna när han var på Lidl, som påstod att hon kände honom sedan tidigare och ville bli bjuden på kaffe. Mannen sa då att hon tagit fel – och gick hem. Lite senare ringde kvinnan och sa att hon skulle komma hem till honom. Ytterligare en stund senare ringde hon på hos honom. Då tog sig även en man in i bostaden.

Hade stöldgodset i bilen

Senare upptäckte åldringen att han blivit besluten – stöldgods som sedan påträffades i parets bil. I deras bil har även ytterligare stöldgods från utsatta åldringar påträffats. Dessutom har polisen kunnat spåra hur de pantsatt stöldgods. Enligt domen har paret stulit allt från kontanter, vigselringar, smycken, klockor och whiskey.

Bortsett från de grova stölderna döms paret också för snatteri, olovlig körning, stöld och ringa bedrägeri. Enligt domen har de bland annat bott på Grand hotel i Sundsvall utan att betala för sig.

De frikänns också från två grova stölder och sex fall av försök till grov skuld, då man inte ansett att det funnits tillräckligt med bevis för att visa att paret låg bakom gärningarna.

Publicerad: