Yxmannen häktad för att ha försökt döda sin ex-fru

avEric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 51-årige mannen var åtalad för att ha hotat att döda sin ex-fru.

Men efter rättegången släpptes han ur häktet.

Fyra dagar senare försökte mannen döda kvinnan med en yxa – nu har han häktats.

Det var i tisdags som polisen larmades till en adress i förorten Gottsunda i Uppsala. Flera personer hade bevittnat hur en man gick till besinningslös attack mot en kvinna på en parkeringsplats. I handen hade han en yxa, och kvinnan fick ta mot flera slag både mot huvudet och överkroppen.

Sedan försvann mannen från platsen. Kvinnan fördes till sjukhus, där hon fortfarande vårdas för allvarliga skador.

1 av 2

Anmälde sig själv

Några timmar senare kom en 51-årig man in på polisstationen i Uppsala och berättade att det var han som var gärningsmannen.

Det visade sig att mannen var ex-make till den skadade kvinnan.

Och de hade en historia kantad av våld och hot.

För fyra år sedan skilde sig paret, som har två barn under tio år. Kvinnan har i polisförhör i en tidigare utredning berättat att skälet var att han regelbundet misshandlade henne.

Runt jul förra året började mannen framföra allvarliga hot mot kvinnan. Den 30 december kom han till hennes bostad och hotade att döda henne, samtidigt som han viftade med en kniv.

Greps utanför kvinnans bostad

Några dagar senare, den 5 januari kom han tillbaka. Han försökte ta sig in i kvinnans bostad, där hon och barnen befann sig, han skrek att han skulle döda henne och skada barnen.

– Det hjälper inte att du ringer polisen, de kommer släppa ut mig fort och jag kommer tillbaka, skrek mannen också enligt förundersökningen.

Kvinnan larmade dock 112, och när polisen kom till platsen lyckades de övermanna honom och ta kniven från honom.

Mannen häktades, misstänkt för olaga hot och förberedelse till grov misshandel. I fredags förra veckan hölls rättegången. Efter förhandlingen meddelade rätten att mannen skulle släppas fri i väntan på domen.

Kvinnan nekades besöksförbud

Fyra dagar senare attackerade han sin ex-hustru, som fått ett besöksförbud utfärdat, men nekats ett så kallat utvidgat besöksförbud.

I dag ställdes han inför häktningsdomaren. Efter en halvtimmes förhandling meddelade rätten att mannen är häktad, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

– Han medgav häktningen, berättar Elin Blank, åklagare i målet.

Därför ökar antalet brott i Sverige 00:43
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Gottsunda

Uppsala