Dottern vittne till mordet på mamman

1 av 3 | Foto: Den misstänkte mannen har erkänt.
KRIM

En 25-årig man har erkänt att han ströp sin hustru.

Nu åtalas han för mord.

Motivet till mordet anses vara att hon ville skiljas.

Parets dotter blev vittne till mordet.

Det var den 26 juni som polisen larmades till ett asylboende i Mariannelund, i Eksjö kommun. På plats hittades en 22-årig kvinna död i ett rum.

Kvinnans make, som är 25 år gammal, greps efter att polisen förhört honom. Enligt sin försvarare erkände mannen direkt att han hade dödat sin fru.

– Han har erkänt att han bragt sin hustru om livet och vi medgav häktningen, sa advokat Mikael Svegfors till Aftonbladet efter att mannen häktades i somras.

Dottern såg allt

Nu åtalas 25-åringen misstänkt för mord. Enligt stämningsansökan som lämnats in till Eksjö tingsrätt ströp han sin fru. Därefter har han lagt en plastpåse över hennes ansikte och knutit en scarf över hennes ansikte.

Parets gemensamma dotter såg allt hända.

Enligt åtalet är motivet till mordet att kvinnan ville skiljas. Under rättegången kommer vittnen att höras som hört maken berätta att han dödade sin fru för att hon träffat en annan man.

– Vi har kontrollerat att hans erkännande stämmer överens med den tekniska bevisning som finns och det gör det, säger kammaråklagare Adam Rullman.

– Han har förklarat att det finns en svartsjukeproblematik. Han är av uppfattningen att hon träffat en annan man och att hon ville skiljas.

Bland annat blev han svartsjuk när hustrun kom hem med en röd ros. Efter mordet ska maken ha rivit sönder rosen och skickat bild till den man han trodde att kvinnan hade en relation med.

Medger dråp

Enligt vad mannen själv berättat i förhör tog han livet av sin hustru. Sedan gick han ner till sjön för att dränka sig. Men han kunde inte när han hörde sin dotters röst.

– Då gick jag tillbaka till grannarna och bad dem ringa polisen för att be dem gripa mig, säger mannen i förhör med polisen.

Åklagaren yrkar även på att mannen ska utvisas.

25-åringens försvarare vill inte kommentera åtalet innan huvudförhandlingen. Istället kommer hans klient att ge en förklaring vid rättegången.

– Det är dock min klients uppfattning att gärningen skall rubriceras som dråp och han motsätter sig yrkandet om utvisning – främst med anledning av vad utvisningen rent faktiskt skulle innebära för honom om den verkställs, skriver advokat Mikael Svegfors i ett mejl till Aftonbladet.

Genomgår rättpsykiatrisk undersökning

Just nu görs genomgår mannen en stor rättspsykiatrisk undersökning vid Rättsmedicinalverket i Göteborg, skriver Sveriges Radio Jönköping. Undersökningen kommer att ta flera veckor.

Rättegången startar 2 november i Eksjö tingsrätt.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM

Eksjö

Brott