Tre åtalas för misshandel av Hagamannen

avJohn Granlund

Hagamannen misshandlades med en golfklubba bara veckor efter att han blivit fri.

I förhör berättade han om hur han känt sig övervakad och om hur gärningsmännen skrek "du ditt jävla äckel, dig ska vi döda".

Nu åtalas tre män för grov misshandel.

Niklas Lindgren, 43, som avtjänat straff för flera grova våldtäkter i Umeå misshandlades den 22 augusti på ett elevhem i Norrbotten dit han nyligen hade flyttat.

En dryg månad tidigare, den 28 juli, släpptes serievåldtäktsmannen fri efter ett 14-årigt fängelsestraff.

Nu åtalas tre män, 21, 23 och 24 år gamla, misstänkta för den grova misshandeln av Niklas Lindgren. Alla tre är från Gävleborgstrakten.

Använde golfklubba

Enligt åtalet har männen slagit och sparkat Hagamannen samt misshandlat honom med en golfklubba. Av förundersökningen framgår att det handlar om en så kallad järn-trea.

Misshandeln har enligt åklagaren riktats mot Niklas Lindgrens ansikte, huvud och överkropp och har lett till ett brott på näsbenet, sårskador på huvudet och blödningar.

I förhör berättar Hagamannen själv om attacken - och tiden innan. Han uppger att han bara hade bott på elevhemmet i några dagar när han började känna sig övervakad. Bland annat uppger han sig ha blivit förföljd av personer i en BMW när han körde till Ica för att handla.

Dagen då han blev misshandlad uppger han att flera personer försökt kika in i hans hem under dagen. När han vid 15-tiden lämnade lägenheten för att dricka kaffe med sin övervakare blev han överfallen på gårdsplanen. En av männen skrek: "du ditt jävla äckel, dig ska vi döda". Sedan small det till i bakhuvudet, enligt Hagamannen.

”Lät vedervärdigt”

Han berättar att han försökte skydda huvudet med händerna men att misshandeln bara fortsatte när han låg på marken.

Flera personer på skolan har berättat för polisen om hur misshandeln gick till. Ett vittne beskriver att ett ångestskrik plötsligt hördes från gårdsplanen.

– Det lät som om man slaktade en gris. Det lät vedervärdigt, säger ett annat vittne som själv skrek åt gärningsmännen att "det räcker nu".

Åklagaren hävdar att brottet är grovt eftersom "gärningen varit livsfarlig" samt att gärningsmännen visat "särskild hänsynslöshet och råhet" då det var flera personer som utövade våld, delvis med ett tillhygge. Dessutom ska gärningsmännen ha fortsatt att misshandla Hagamannen även efter att han fallit till marken.

Tappade mobiltelefon

Som bevis anför åklagaren fyra vittnesförhör, förhör med Hagamannen, samt ett antal beslag från brottsplatsen, exempelvis golfklubban som misstänks ha använts vid misshandeln. Dessutom ska en av de åtalade männens mobiltelefoner ha hittats på brottsplatsen.

De tre åtalade männen nekar alla till brott.

ARTIKELN HANDLAR OM