Utredningen mot Kent Ekeroth överlämnad till försvaret

Foto: TT
Kent Ekeroth misstänks för ringa misshandel av en man utanför en Stockholmskrog
KRIM

Utredningen mot SD-toppen Kent Ekeroth är i princip färdig.

Den har lämnats över till Ekeroths advokat, som nu har möjlighet att lämna synpunkter.

– Misstanken kvarstår, nu inväntar vi bara vad de har att säga, säger åklagare Lena Kastlund.

Det var den 24 november förra året som SD-toppen Kent Ekeroth hamnade i bråk utanför en nattklubb på Stureplan i centrala Stockholm. Han polisanmäldes för misshandel, och en förundersökning inleddes.

Förundersökningen är nu så pass klar att utredningsmaterialet har lämnats över till Kent Ekeroth och hans försvarare, för att de ska ha möjlighet att gå igenom materialet och lämna eventuella synpunkter.

Ringa misshandel

Åklagare menar i dag att brottet Ekeroth gjort sig skyldig till är en ringa misshandel.

– Det är ett slag med öppen hand, efter viss provokation, glåpord, som jag menar går att bevisa, säger åklagare Lena Kastlund.

Hon säger att de förhört 13-14 vittnen, och att de ger en ”till största delen samstämmig bild av vad som hänt”.

– Sedan är ju Kent Ekeroth av en annan uppfattning.

Att åklagaren lämnat över materialet till försvaret innebär att hon som det ser ut i dag menar att det finns skäl att åtala Ekeroth, och att hon med nuvarande bevisning, anser att det går att få honom dömd för ringa misshandel i domstol.

Men rent formellt kan hon i dag inte säga att hon kommer väcka åtal.

– Ja, alltså, misstanken kvarstår, och så. Men jag kan inte säga att jag kommer åtala innan de lämnat sina slutgiltiga synpunkter. De kanske vill att vi ska höra några nya vittnen, eller hålla omförhör. Det kan hända.

Tvingades till time-out

Ekeroth och hans advokat Johan Eriksson har nu till den 2 februari på sig att lämna synpunkter, först efter det kan åtal väckas.

– Jag har ännu inte sett utredningen, så jag kan inte uttala mig om den, men Kent Ekeroth nekar fortfarande till brott, säger Johan Eriksson.

Efter bråket utanför krogen tvingades Ekeroth att ta time-out från sitt uppdrag i riksdagens justitieutskott, så länge den rättsliga processen pågår.

Kent Ekeroth är en av de mest uppmärksammade och kontroversiella politikerna i SD-toppen. Han har genom åren uppmärksammats för sin inblandning i ”järnrörsskandalen” och en lång rad kontroverser på krogar i Stockholms innerstad.

Ringa misshandel kan ge böter, eller fängelse i upp till sex månader.