Idrottsledare åtalas för tortyr av ungdomar

avEric Tagesson

Under närmare tio års tid misstänks den 40-årige mannen regelbundet ha misshandlat och torterat unga pojkar.

Övergreppen filmades, och mannen sparade dem i sin dator.

Nu har han åtalats.

– I samtliga fall har han bundit fast pojkarna och försvårat deras andningsmöjligheter, säger kammaråklagare John Dagnevik.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Den 40-årige mannen har kommit kontakt med sina offer genom sitt engagemang i en idrott, inom vilken han beskrivs som en ”eldsjäl”.

Han har, i kommunen där han är verksam, haft flera uppdrag genom vilka han haft regelbunden kontakt med skolungdomar från hela landet.

Mannen har bjudit hem dem till sin bostad, en och en, ovetande om varandra.

Hundra brott

Enligt åtalet misstänks mannen ha utsatt dem för hundra brott, 45 fall av grov misshandel och 55 fall av grovt olaga tvång, mot sammanlagt 12 personer.

– Han har tvingat pojkarna, för det är bara pojkar, att klä av sig, och sätta på sig hans egna kläder. Sedan har han bundit dem till händer och fötter och placerat dem i olika positioner. Han har sedan i syfte att kontrollera deras möjligheter att andas fäst olika typer av ”andningshämmande föremål” över deras ansikten och munnar, säger John Dagnevik.

Han har även fäst olika klämmor på pojkarnas kroppar, i syfte att framkalla smärta. Han tvingade dem att upprepa olika fraser, exempelvis: "Jag gillar att vara bunden, det är bra för mig, jag ska vara en lydig pojke".

Övergreppen ska dels ha ägt rum i mannens bostad och i en ensligt belägen röd stuga med vita knutar som mannen haft tillgång till. Ytterligare övergrepp har skett på resor runt om i Sverige. Övergreppen beskrivs som ”tortyrliknande träningsmetoder”.

Flera av pojkarna har beskrivit dödsångest. Det som hänt dem har också satt djupa spår i pojkarna. En av dem beskriver sömnsvårigheter, trots att det gått närmare tio år sedan han utsattes.

Han berättar att mannen efter varje ”övning” gav honom Brämhults hallonjuice.

– Jag kan knappt se den i dag.

Hittat äldre gärningar

Under utredningen har polisen hittat bevis för övergrepp som sträcker sig närmare 20 år tillbaka i tiden, men på grund av reglerna om preskription innehåller åtalet endast gärningar som utspelat sig de senaste tio åren.

Den misstänkte mannen nekar till brott.

– Han menar att det inte funnits något tvång. Han medger omständigheterna, men menar inte att det är något brottsligt, säger hans advokat Nils Fagrenius.

Han säger att hans klient medverkat fullt ut.

– Han har berättat om vissa ”övningar” han genomfört med ungdomarna. Frågan som rätten ska ta ställning till är om de skett med frivillig medverkan.

Vänner chockades

Bekanta till mannen har tidigare berättat att de chockades över anklagelserna.

– Alla vi som har känt honom genom åren är förvånade. Det är väldigt skumt. Han har inte visat något sådant för oss.

Den 40-årige mannen beskrivs av sin affärsbekant som en äkta entreprenör – som brinner för sport.

– Han pratar bara om det.

Åklagaren säger att 40-åringens hävdar att syftet med det han gjort varit att göra ungdomarna till bättre idrottsmän.

Men åklagaren delar inte den uppfattningen.

– Jag har mina tankar om ett motiv, men det är inget jag tar upp i åtalet.

Rör det sig om sexuella eller sadistiska motiv?

– Jag utesluter inget av det.

Bland bevisningen finns både filmer på övergreppen samt pornografiska BDSM-filmer som polisen beslagtagit hos 40-åringen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott