Krigsbrott

Filmen fällde 46-åringen för massavrättningen

Av: 

Johanna Hellsten

KRIM

Filmen från en massavrättning i Syrien ledde polisen till en 46-åring hemmahörande i Karlskoga.

På filmen ses sju män med tydliga tortyrskador skjutas ihjäl när de ligger på marken.

Nu döms Haisam Sakhanh, 46, till livstids fängelse för delaktighet i avrättningen.

Det var i september 2013 som New York Times publicerade en film som visade en massavrättning som skedde i Idlib, Syrien, i maj 2012.

Den publiceringen blev början på en svensk brottsutredning, och filmen blev oerhört viktig bevisning för åklagaren.

Filmen visar 46-åringen och flera personer ur den rebellgrupp han tillhörde. Vid deras fötter, på marken nedanför, ligger sju män i hopkurade med synliga tortyrskador på kropparna enligt utredningen. Ledaren för rebellgruppen läser en text – därefter avrättas männen på marken.

– Det som händer i Syrien, allt är omänskligt, säger 46-årige Haisam Sakhanh i polisförhör.

På fråga från förhörsledaren om tortyren säger han:

– Torterade nej. Dom har blivit misshandlade, vi pratar inte om samma tortyr som sker till exempel i säkerhetstjänstens källare. Folk misshandlade dom med bälten och så. Inte någon tortyr under en längre tid utan dom här märkena liksom kommer ju upp rätt så snart.

De sju offren är oidentifierade soldater som stred för syriska staten.

Bodde i Karlskoga

Några månader före New York Times publicering av filmen 2013 hade Haisam Sakhanh sökt asyl i Sverige och då lämnat fingeravtryck.

Italiensk polis slog larm till svensk polis. Fingeravtrycken matchade en person som varit misstänkt för bland annat ockupation av syriska ambassaden i Rom.

På ett förbrytarfoto, som italienska polisen tog på mannen, har 46-åringen en brun jacka på sig. Samma jacka bär han i filmen från Syrien när massavrättningen sker.

43 sidor lång dom

I mars 2016 greps och häktades Haisam Sakhanh. I slutet av december lämnade internationella åklagarkammaren i Stockholm in en stämningsansökan mot honom för grovt folkrättsbrott. 

På torsdagen dömdes han för massavrättningen till livstids fängelse och utvisning.

I den 43 sidor långa domen skriver tingsrätten:

”Det är bevisat att Haisam Sakhanh i Idlib-provinsen i Syrien tillsammans och i samförstånd/samråd med andra gärningsmän ... uppsåtligen berövat livet av sju oidentifierade personer ur den syriska statens styrkor, som tillfångatagits och därmed försatts ur stridbart skick.”

Försvaret medgav under rättegången att mannen varit delaktig i avrättningen, men att den inte var brottslig då offren ska ha dömts till döden av domstol. Rätten utesluter det resonemanget.

Det har helt enkelt inte funnits förutsättningar vid tillfället för att upprätta en domstol som uppfyller krav på att vara oberoende och opartisk samt som kunnat uppfylla grundläggande krav på en rättvis rättegång i enlighet med den internationella humanitära rätten.”

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

46-åring åtalas för att ha avrättat syriska soldater

ÄMNEN I ARTIKELN

Krigsbrott

Internationella åklagarkammaren

Syrien

Karlskoga