Toppchefens lillebror misstänkt för grovt spioneri

Spionhärvan växer – häktningsförhandling mot bröderna i morgon

En man har begärts häktad för grovt spioneri.

Han är lillebror till den högt uppsatta myndighetschef som sedan tidigare sitter häktad – och nu också misstänks för samma brott.

De båda bröderna ska ha spionerat i över tio års tid och den yngre av dem tros ha fortsatt tio dagar efter att storebrodern gripits.

Ärendet omgärdas av hög sekretess och är enligt åklagaren mycket känsligt. Regeringen är även informerad om fallet.

Men Säkerhetspolisen, Säpo, gick i tisdags ut och meddelade att en person gripits i Mellansverige misstänkt för grovt spioneri.

Den misstänkte är en man i 35-årsåldern som på torsdagseftermiddagen begärdes häktad vid Stockholms tingsrätt.

Mannen är lillebror till den högt uppsatta säkerhetschef på en statlig myndighet i Sverige som sedan tidigare sitter häktad i samma mål. Skatteverket bekräftar för Aftonbladet att männen är bröder. Säpo har tidigare uppgett att tisdagens gripande kopplas till ärendet med toppchefen.

Främmande makt

Som Aftonbladet i går kunde avslöja misstänks lillebrodern ha begått brottet från mars 2011 fram till sista september i år, tio dagar efter att storebrodern i 40-årsåldern den 20 september greps i en gryningsräd. De båda är sedan tidigare ostraffade.

Åklagaren har i handlingar beskrivit platsen där spionaget misstänks ha skett som ”i bland annat Stockholm”.

Misstankarna är att man gått främmande makt till handa, varför det rubriceras som grovt – och kan ge livstids fängelse.

Samtidigt har utredningen mot storebrodern växt. Han sitter häktad för det mindre allvarliga brottet grovt obehörig befattning med hemlig uppgift från september 2011 fram till november 2015. Under samma tid var han anställd på Säpo respektive Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, som är en verksamhet inom Försvarsmakten.

Men i dag begärde åklagaren att toppchefen även ska häktas för grovt spioneri, likt sin lillebror. Brottstiden har också utökats och är nu densamma för bröderna, förutom att lillebrodern misstänks ha spionerat i ytterligare minst tio dagar, enligt häktningsframställan. De båda är misstänkta på sannolika skäl.

Häktningsförhandlingarna mot de misstänkta spionerna hålls på fredagen.

Aftonbladet har sökt mannens advokat, Björn Sandin, och åklagaren på Riksenheten för säkerhetsmål som leder utredningen.

Publisert:

LÄS VIDARE