Advokat vill få gömde idrottstränaren häktad

KRIM

Om idrottstränaren inte hittas inom tre veckor kommer åtalet om hans sexbrott mot en flicka att preskriberas.

Advokaten Susanna Cleve vänder sig nu till hovrätten för att få honom häktad.

– Att inte häkta honom vore ett svek mot alla de barn som kan komma att få honom som lärare.

Idrottstränaren är åtalad för att ha utnyttjat en flicka sexuellt sedan hon var 13 år. Övergreppen pågick i perioder under flera år.

Mannen har delvis erkänt men hävdat att det sexuella umgänget skett sedan hon fyllt 15 år.

Åklagaren anser att brotten är särskilt allvarliga eftersom flickan även befunnit sig i en beroendeställning. Mannen har inte bara varit hennes tränare utan också hennes betygsättande lärare i flera ämnen.

Håller sig undan

När rättegången skulle hållas i förra veckan dök han inte upp. Både åklagaren Markus Hankkio och flickans målsägandebiträde Susanna Cleve begärde då att tingsrätten skulle häkta honom. Det skulle då bli lättare för polisen att få hem honom om han exempelvis befann sig utomlands. Men tingsrätten avslog den begäran.

Susanna Cleve överklagar nu det beslutet till hovrätten.

Preskriberas inom kort

Idrottstränaren riskerar ett kännbart fängelsestraff. Minst två års fängelse, enligt åklagaren.

Brotten pågick enligt åtalet fram till den 11 juni 2007. Men allt preskriberas efter tioårsdagen vilket är nu den 12 juni.

– Om brotten tillåts preskriberas kommer han alltjämt ha ett tomt belastningsregister och han kommer då återigen kunna erhålla anställning som lärare, säger Susanna Cleve i sitt överklagande.

”Mår mycket dåligt”

Flickan som i dag är en ung kvinna har enligt utredningen känt sig starkt pressad av mannen. Att han nu försöker undkomma ansvar för gärningar han erkänt förvärrar situationen.

– Min klient har fullständigt brutit ihop, hennes vardag har raserats och hon mår mycket dåligt, säger Susanna Cleve.

Dock verkar det som om polisen har vissa spår efter mannen vars släkt uppger att de inte har en aning om var han befinner sig. De har emellertid inte anmält honom som försvunnen eller vidtagit några åtgärder för att hitta honom.

– Det är uppenbart att han medvetet håller sig undan, säger Susanna Cleve som menar att häktningen skulle ge polisen bättre förutsättningar att söka rätt på mannen som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Stockholmsområdet.

ARTIKELN HANDLAR OM