Dubbla polisinsatser inför frisläppandet av Gryningspyromanen

Uppgifter: Två olika polisregioner förbereder sig

Ulf Borgström, 58, har gång på gång låsts in efter att ha misskött sig på fri fot.

Nu släpps ökände Gryningspyromanen ut igen.

Polisen är förberedda med två insatser döpta till ”Tyko 2” och ”Gunnel”, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Gryningspyromanen blev efterlyst i oktober efter att hans fotboja kopplades ur.

Efter tre dagar som jagad hittades han efter att en person ur allmänheten kände igen återfallsförbrytaren och tipsade polisen om var han befann sig.

Han blev då omhändertagen och det beslutades senare att han som straff skulle få 45 dagar av sin villkorliga frigivning förverkad. Något som innebär att han ska sitta av tiden i ett fängelse.

Anledningen var att Ulf Borgström måste, som en del av hans villkorlig frigivning, bära fotboja, så kallad elektronisk övervakning, och vistas inom ett visst län. Med jämna mellanrum ska han också besöka frivårdens kontor.

Men 58-åringen har flera gånger brutit mot föreskrifterna och fått varningar eller låsts in i fängelse, vilket Aftonbladet flera gånger rapporterat om. Redan efter några timmar på sin första dag som villkorligt frigiven, efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet, blev han omhändertagen för att ha struntat i fotbojan.

Nu har Gryningspyromanen suttit av sina 45 dagar på Kumlaanstalten och släpps under lördagen ut. Samtidigt har polisen, enligt Aftonbladets uppgifter, återupptagit sina insatser inför att han ska befinna sig på fri fot.

Gryningspyromanen Ulf Borgström när han släpptes fri från Solberga-anstalten i Sala i maj 2021.
Gryningspyromanen Ulf Borgström när han släpptes fri från Solberga-anstalten i Sala i maj 2021.

Polisen redo med två insatser

Polisinsatserna är en del av en särskild händelse, som innebär att kommenderingschefen bland annat kan begära in extra resurser, i två olika regioner. Anledningen till att två regioner är inblandade beror på att Ulf Borgström vid de första villkorliga frigivningarna bott i Västmanlands län, medan Kriminalvården senare gick med på hans önskemål om att ha Örebro län som bostadsort.

Polisen i Örebro har döpt insatsen till ”Gunnel” medan Västmanlandspolisens särskilda händelse går under namnet ”Tyko 2”, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det finns en särskild händelse som pågår. Men exakt orsak bakom den är ingenting vi kommenterar. Det handlar om att vi ska ha möjlighet att använda resurser i hela regionen och snabbt omstrukturera för sånt som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, säger Gabriel Henning, presstalesperson på Örebropolisen.

Polisen i Västmanland vill dock inte bekräfta Aftonbladets uppgifter.

– Jag kommenterar inte enskild person eller enskild insats i det här fallet, säger deras presstalesman, Johan Thalberg.

Källor uppger för Aftonbladet att polisregionerna noggrant planerat och förberett inför frisläppandet.

Publisert:

LÄS VIDARE