Kaj Linna begär förflyttning

Foto: DN TT NYHETSBYR?N
KRIM

Livstidsdömde Kaj Linna begär förflyttning till en anstalt med lägre säkerhet sedan han beviljats resning av Högsta domstolen.

Kaj Linna, 54, är för närvarande intagen på Norrtäljeanstalten. Via sitt ombud begär han att få bli flyttad till Kalmar, antingen till häktet eller anstalten där. Det är av stor vikt, framhåller han, att han har närhet till sin advokat, Thomas Magnusson, som är baserad i Kalmar. Dessutom har han där närmare till sina anhöriga.

Kaj Linna beviljades resning av Högsta domstolen strax före nyår gällande det mord i Kalamark som han 2004 dömdes till livstids fängelse för. Bland annat har det visat sig att huvudvittnet ljugit.

”Det finns därför mot bakgrund av vad som har kommit fram synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om den dömde mannen har begått brotten”, skrev HD i ett pressmeddelande.

Lägre säkerhet

Via sitt ombud begär Kaj Linna nu att den riskbedömning som ligger till grund för hans nuvarande placering på en riksanstalt med hög säkerhetsklass och med stora restriktioner omgående rivs upp.

Målet kommer att tas om framöver i Hovrätten för Övre Norrland.

FAKTA

Kalamarksmordet

Kvällen den 14 april 2004 kom bröderna Roger Lindberg, 59, och Sune Lindberg, 57, hem till sin gård i Kalamark, i Norrbotten, efter en middag hos goda vänner. När Roger gick till ladugården för att ge djuren mat överfölls han och misshandlades svårt med en träregel. Gärningsmannen tejpade för hans mun, täckte kroppen med fodersäckar och en omkullvält skottkärra.

Sedan fortsatte den maskerade mördaren in i huset där han hotade, misshandlade och band Sune Lindberg, som är handikappad.

Innan han lämnade gården stal gärningsmannen några tusen kronor som bröderna hade hemma. I nästan två dygn låg Sune Lindberg skadad innan hemtjänsten hittade honom. Brodern Roger hittades död i ladugården med tydliga tecken på kvävning.

I början av utredningen anhölls en 33-åring från Luleå men senare riktades misstankarna mot Kaj Linna.

Den 29 december 2016 beviljade Högsta domstolen resning efter att Kaj Linna ansökt om det för tredje gången.