Ligan stal frimärken för 65 000

KRIM

Slog till mot två Ica-butiker - nu vädjar polisen om hjälp för att hitta tjuvarna

Mitt framför kunderna stjäl tjuven frimärken för över 65 000 kronor.

Nu behöver polisen hjälp med att identifiera frimärksligan som kan ha utfört fler liknande stölder.

– De liknar varandra, säger Agneta Klang vid polisen i region Berg­slagen.

I kväll är ”Brottscentralen” tillbaka med nya fall där polisen behöver tittarnas hjälp för att kunna lösa ouppklarade brott.

I säsongspremiären visas en övervakningsfilm där en man iskallt tar sig in i en så kallad förbutik på Ica Torghallen i Askersund.

Han tar sig förbi gallret till för­butiken, öppnar två lådor med ett verktyg och plockar på sig frimärken till ett värde av 65 450 kronor.

Samtidigt håller två medhjälpare till mannen vakt för att uppehålla personal och kunder.

– Det är tre stycken. Två är spanare som har koll på personalen och en tar sig in vid lämplig tidpunkt, säger Ica-handlaren Mats Carlsson och fortsätter:

– Vi upptäcker inte det här förrän dagen efter när vi inser att vi inte har några frimärken att sälja. Han hade stängt lådorna.

”Kan inte spåra”

Varför tror du att de inriktar sig på frimärken?

– Du kan inte spåra fri­märken. Det är ju ett värdepapper, pengar. Jag kan tänka mig att de går att sälja vidare, säger Mats Carlsson.

Stölden inträffade fre­dagen den 22 april i år och polisen ber nu om hjälp för att kunna identifiera frimärksligan som även misstänks ligga bakom en annan frimärksstöld.

Den 5 april gick en man fram till en stängd kassa och stal frimärken till ett värde av 5 000 kronor i en Ica- butik i Söderköping.

”Får stärka skyddet”

Han fastnade på övervakningsfilm och Agneta Klang vid polisen i Region Bergslagen utesluter inte att det kan röra sig om samma gärningsman som i Askersund.

Vad finns det för likheter?

– Kroppskontruktionen och personen har keps på sig vid båda tillfällena. I Söderköping är kepsen svart och i Askersund är den ljus. Jag kan inte säga att det till hundra procent är samma person, men de liknar var­andra, säger Agneta Klang.

Ica-handlaren i Askersund, Mats Carlsson, hoppas att publiceringen av övervakningsfilmen kan leda till att tjuvarna identifieras.

– Vi blir ständigt drabbade av stölder. Hela tiden får vi stärka upp skyddet och det innebär kostnader för oss. Vi vill tro gott om de som kommer in till oss och inte misstänka alla.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott