Rätten i p-huset: ”43-åringens förklaring faller”

1 av 16
KRIM

LUND. När rätten vallas i p-huset faller den misstänkte mördarens förklaring om att han handlat i stunden.

Han hade planerat att mörda sin fru och satt i bilen med en kniv, hammare och skruvmejslar.

– Hans version är inte trovärdig. Det är en efterhandskonstruktion. Han har hittat kommentarer till hur det ser ut på plats i utredningen, säger Kristina Wedelsbäck.

En vit docka ligger på asfalten i p-huset.

Den ska föreställa kvinnans svårt sargade kropp efter att mannen knivhuggit henne. Dockan är utplacerad av polis under synen av brottsplatsen i p-huset Färgaren, Lund.

Tog 25 sekunder

Åklagare Kristina Wedelsbäck har kallat rätten till brottsplatsen för att visa att den misstänkte 43-åringens förklaring inte håller.

Det är tiden som är avgörande.

En övervakningskamera på plan 6 i p-huset har fångat när kvinnan kommer gående mot sin bil. Sedan tar det 25 sekunder till det att man ser hur 43-åringen jagar henne genom p-huset. Enligt polisens utredare Per Grahn innebär detta att kvinnan var en mycket kort stund vid sin

bil.

– Det tar 10 sekunder för henne att gå till bilen och fyra sekunder att springa därifrån. Så hon är bara ett par sekunder vid sin bil, säger Per Grahn till rätten.

Började skrika

Det talar mot den misstänktes version. 43-åringen menar att en rad saker utspelade vid bilen. När hans fru upptäckte honom i bilen ska en diskussion ha uppstått. Och det var först när hon började skrika som han fick en ingivelse att döda henne.

Då fällde han bilens säte och började rota i verktygslådan efter ett lämpligt vapen. Under tiden ska kvinnan då ha stått kvar utanför och väntat utanför bilen.

Det är en orimlig förklaring, menar Kristina Wedelsbäck.

Hon är säker på att 43-åringen satt gömd i bilens baksäte och väntade på offret med mordvapnet – en morakniv. Han hade också med sig flera andra verktyg som han placerat på olika ställen i baksätet i bilen.

– De är instoppade i bilen på ett väldigt speciellt sätt. Som jag menar inte går att göra på de här 25 sekunderna som vi har att spela på. Min teori är att han har haft de här verktygen redan i bilen och att det här var planerat.

Advokaten prövade själv

Advokat Anders Elison vidhåller att hans klients berättelse är trovärdig. Han har själv prövat att utföra alla moment i sin egen bil

och ska ha klarat det inom 10 sekunder.

– Jag har placerat grejer i min bil på samma ställen och sedan fällt ryggstödet. Och man fixar det inom den tiden som min klient har sagt. Det gör man om man vet exakt hur man ska göra, säger Anders Elison.

Allvarlig psykisk störning

Kristina Wedelsbäck kommer yrka på att 43-åringen döms till livstids fängelse för mord på sin fru. Men när rätten återvände till Lunds tingsrätt efter synen stod det klart att han kan slippa

fängelsestraff. Den lilla sinnesundersökningen av mannen har fastställt att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Psykiatrikern skriver i utlåtandet att en större rättspsykiatrisk undersökning bör genomföras för att avgöra om 43-åringen istället ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

Aftonbladet finns på plats i Lunds tingsrätt och följer mordrättegången under hela dagen.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund

Brott