Hade kniv dagen innan mordet

1 av 6
KRIM

Den mordåtalade mannen upptäcktes med en kniv i sitt rum på på HVB-hemmet.

Men barn- och ungdomspsykiatrin gjorde bedömningen att han kunde bo kvar.

Det var den 24 januari.

Dagen efter misstänks han ha knivmördat 22-åriga Alexandra.

Mannen som nu åtalats för mordet på Alexandra den 25 januari har flera gånger försökt ta sitt liv, bland annat i det familjehem han var placerad i innan han kom till Mölndal.

Tidigare hade han bedömts vara mycket suicidal och behövde 24-timmars bevakning.

Flera anställda vittnar i förhör om att det hade slagits flera larm om att han hade en alldeles för allvarlig problematik för att tas om hand på boendet.

Hade en kniv

Men den extra personal som begärts in i samband med att han flyttades till HVB-hemmet i Mölndal hade ännu inte börjat och den där morgonen i januari jobbade Alexandra Mezher ensam.

Dagen innan 22-åriga Alexandra höggs till döds på HVB-hemmet i Mölndal upptäckte personalen att den nu åtalade mannen hade en kniv i sitt rum.

Han hade använt den för att rispa sig i låret.

Desperata skrik

Men personalen på HVB-hemmet fick höra att han gjorde det för att få uppmärksamhet och barn- och ungdomspsykiatrin gjorde bedömningen att han skulle kunna bo kvar på hemmet.

– Vi fattade inte hur BUP kunde säga så när vi såg hans självskadebeteende. Han borde ha blivit inlagd direkt, säger en personal i förhör.

Morgonen efter, när Alexandra gick rum på hemmet för att väcka de boende, attackerades hon med kniv av mannen.

Vad utredningen har visat kom attacken utan förvarning, det låg inte någon konflikt bakom mordet.

Flera av de boende vittnar att de vaknade av Alexandras desperata skrik.

När de kom ut i korridoren såg de den nu åtalade mannen ligga nerbrottad på golvet, fasthållen av en annan boende.

Och så såg de blod.

En av de boende säger i förhör att när han i väntan på polisen frågade den åtalade mannen varför han dödat Alexandra svarade:

– Jag ville döda mig, varför skulle hon ta kniven ifrån mig?

Gick att få tag i kniv

När ambulans och polis kom till HVB-hemmet fann de Alexandra död i ett rum. Undersökningen visar att hon attackerades i köket och sedan tog sig till ett annat rum i byggnaden där hon avled.

Kniven som mannen använde vid det misstänkta mordet tillhörde boendet.

– De hade knivar som var inlåsta, vår utredning har inte kunnat visa om den här var inlåst just vid tillfället eller om låsanordningen inte fungerade, säger kammaråklagare Linda Wiking.

Polisens undersökningar har visat att det går att komma åt knivar ur ett låst skåp i HVB-hemmets kök, utan att använda nyckel.

Satan i sig

Vid en husrannsakan i den åtalade mannens rum hittades även den kniv som mannen använt för att rispa sig själv dagen innan. Det var inte den kniven som använts för att döda Alexandra.

Den åtalade mannen säger själv i förhör att han bara minns att han skulle ta sitt liv och hur han i nästan stund var nerbrottad av andra boende på hemmet som sa att han mördat Alexandra. Han tror själv att Satan kan ha tagit besittning av hans kropp och fått honom att döda.

Rättegången inleds den 30 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott