Skulle bygga en bomb – nu åtalas 20-åringen

avEric Tagesson, Linda Hjertén

"Har allvarligt kunnat skada Sverige"

1 av 11

Här fastnar den 20-årige lärarstudenten på bild när han köper en tryckkokare på Ikea.

Nu åtalas han för förberedelse till terroristbrott.

Hans avsikt misstänks ha varit att tillverka en självmordsbomb och bli en martyr.

Bomben skulle han spränga i Sverige – men var och när vet inte Säpo.

Den 20-årige lärarstudenten häktades den 11 februari, misstänkt för att under januari ha köpt föremål – bland annat aceton, en tryckkokare och rundkulor av stål – med avsikt att skapa en bomb av samma typ som användes vid terrorattentatet under Boston Marathon 2013.

Självmordsbomb

Nu åtalas han för förberedelse till terroristbrott.

– Min uppfattning är att han skaffat, förvarat och sammanställt vätskor och föremål med avsikt att göra en självmordsbomb. Den brottsliga gärningen som förberetts har allvarligt kunnat skada Sverige, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.

I stämningsansökan står att "syftet med gärningen har varit att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp och att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i Sverige."

– Men vi har ingen uppfattning om var och när han planerade att slå till. Det fattades fortfarande ingredienser till bomben, säger Ewamari Häggkvist.

Försökte ansluta till IS

I bevisningen ingår, förutom de fysiska beslag som skulle användas för att tillverka bomben, även ett stort antal elektroniska bevis.

20-åringen har bland annat laddat hem dokument med instruktioner om hur man tillverkar bomber och hur man går till väga för att bli en martyr.

Åklagaren menar även att 20-åringen vid två tillfällen försökt ansluta sig till terroristorganisationen IS men blivit avvisad från Turkiet. Enligt åklagaren har 20-åringen också haft för avsikt att resa vidare till Syrien för att gå med i IS.

I förundersökningen finns även bilder på 20-åringen när han köper flera av beståndsdelarna till bomben.

På förmiddagen den 12 januari fastnade han på övervakningsbilder på Ikea i Barkaby när han köpte en tryckkokare.

Dagen efter köpte en en julgransbelysning och batterier på Kjell och Company och ytterligare två dagar senare fastnade fångades han av övervakningskameran på Jula i Barkaby när han köpte tre förpackningar stålkulor.

Mannen är tidigare ostraffad men hämtades i slutet av januari in till förhör av Säpo, misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Anhöriga hade varit oroliga för honom en längre tid. När han åkte till Turkiet så anmäldes han som försvunnen till polisen och då gick även en kopia till Säkerhetspolisen som kopplades in, säger Häggkvist.

”Tyst och tillbakadragen”

Den 20-årige mannen är hemmahörande i en kommun strax norr om Stockholm och har påbörjat en lärarutbildning.

Bilden som kommit fram av honom från gamla vänner stämmer inte överens med en radikaliserad man som planerade ett terrordåd.

– Jag känner honom inte riktigt, han var väldigt tyst och tillbakadragen, säger en före detta klasskamrat som vill vara anonym.

– Han är världens snällaste kille, nästan lite för snäll så att han inte vågade säga nej till någon. En spinkig kille som alltid var klädd i skjorta och slips, säger en annan klasskamrat.

Men när rättegången mot honom inleds kommer andra som känner honom och som oroats av hans beteende att vittna om:

• Hur han mått dåligt och sagt att han ville spränga sig själv och de som är emot IS.

• Hur han ville dö i Guds namn.

• Hur han ville åka till Syrien för att försvara kvinnor och barn mot "de otrogna" – och om han inte fick åka var han beredd att "göra något" i Sverige.

20-åringens advokat Peter Jansson säger att hans klient nekar till brott, men vill inte berätta vilken förklaring den åtalade gett till de föremål som hittats hos honom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott