Nazist begärs häktad för grovt vapenbrott

avAnders Johansson, Johanna Rapp

I bostaden hittades vapen, ammunition och tändhattar för att kunna tillverka bomber.

Nu har den 28-årige mannen häktats på sannolika skäl misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.

Enligt Aftonbladets uppgifter är mannen känd hos polisen för sina nazistsympatier.

Den 23 december greps den 28-årige mannen och en jämnårig kvinna i en lägenhet i Kungälv. De är nu misstänkta för grovt vapenbrott, narkotikabrott och rån. Rånet ska ha ägt rum dagen innan, i närheten av bostaden där polisen grep paret.

– Det hela startade med rånet och sedan har det framkommit uppgifter om narkotika och vapen varpå man gjorde husrannsakan där det påträffades misstänkt narkotika och vapen, säger åklagare Andréas Pernmyr.

Nu begärs paret häktade och under dagen kommer häktningsförhandlingarna att äga rum.

Nu har paret häktats. Kvinnan häktades på sannolika skäl misstänkt för rån av normalgraden, istället för grovt rån som åklagaren yrkat på. Mannen häktades misstänkt för grovt vapenbrott, narkotikabrott och rån.

– De har förnekat brott båda två, säger Andréas Pernmyr.

I bostaden har polisen hittat skjutvapen, ammunition och narkotika. Enligt Aftonbladets uppgifter har man dessutom hittat en narkotikaodling och tändhattar som kan användas för tillverkning av bomber.

– Jag kan inte kommentera det med hänvisning till förundersökningssekretessen, säger Andréas Pernmyr.

Dödade anhörig

28-åringen har tidigare dömts för en rad brott. Bland annat för vållande till annans död och grov misshandel. Han dömdes då till fängelse i tre år för att ha vållat en nära anhörigs död. Sedan tidigare är han också dömd till fängelse för bland annat olaga hot, flera fall av narkotikabrott och grov misshandel. Enligt Aftonbladets uppgifter är mannen nazist.

Kvinnan är sedan tidigare dömd vid 23 tillfällen. Bland annat för grov stöld, häleri och narkotikabrott. Enligt en dom från tidigare i år ville kvinnan bryta sin tidigare livsbana: ”Till skillnad från tidigare är hon nu starkt motiverad att förändra sin tillvaro och kommer att klara av att sköta en skyddstillsyn”, stod det att hon uppgett i domen.

Ytterligare en person greps vid tillslaget men har försatts på fri fot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Vapenbrott

Kungälv

Vapen