Uppgifter: Vittne och brottsoffer beskjutna före rättegång

Utsattes för mordförsök före planerade förhöret

Uppdaterad 2020-11-10 | Publicerad 2020-11-09

Polis.

En okänd gärningsman sköt in i en villa i Norrtälje.

Nu misstänker polisen att motivet var att tysta ner ett vittne och ett brottsoffer, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Dådet skedde bara timmar innan rättegången skulle börja.

Strax efter midnatt fredagen den 23 oktober ekade flera höga smällar mellan husen i en ort i Norrtälje kommun.

Polisen ryckte ut till platsen och kunde senare hitta skotthål i en villa. Flera tomhylsor säkrades även utanför bostaden, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Vi genomförde en teknisk undersökning på lördagen och har gjort vissa fynd, men skottlossningen har sannolikt varit natten mot fredag, säger Mats Eriksson, presstalesperson hos polisen i Stockholms län.

Skulle förhöras samma dag

Enligt uppgifter till Aftonbladet utredde polisen tidigt brottet som mordförsök och som övergrepp i rättssak.

Anledningen är att två män i den beskjutna villan kopplas till ett pågående rättsfall gällande utpressning och rån. Åtal väcktes i början på oktober.

Den ena mannen är brottsoffer i målet och valde i somras att anmäla de misstänkta gärningsmännen. Den andra skulle vittna till de åtalades nackdel.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänker polisen att de två männen var måltavla för skjutningen. Teorin som utredarna arbetar utifrån är att syftet med mordförsöket var att försöka skrämma dem till tystnad.

Skottlossningen inträffade natten mot rättegångsdagen.

Vittnet skulle förhöras samma dag, men enligt tingsrätten flyttades förhöret fram till veckan därpå. Anledningen framgår inte i handlingarna.

Polisen vill inte uttala sig om Aftonbladets uppgifter.

Åklagare och polis förtegna

I början på förra veckan kopplades åklagare Ewa Tvengström in. Inte heller hon vill lämna någon bekräftelse.

– Jag är ganska tystlåten i och med att det är nytt och att det är pågående. Det jag kan säga är att det är skott mot ett hus, sen hur det rubriceras är inte officiella uppgifter ännu.

Hon uppger dock att man har uppslag kring eventuella motiv.

– Det finns teorier, ja.

Aftonbladet har även varit i kontakt med åklagaren som leder rättegången i utpressningsärendet.

– Det är inga uppgifter som jag varken kan bekräfta eller dementera, säger kammaråklagare Emmy Palmén och tillägger att huvudförhandlingen fortsatte som vanligt.

Även brottsoffrets målsägandebiträde är fåordig.

– Jag kan inte säga så mycket faktiskt, jag har inga kommentarer att lämna, säger Golko Khosravi, biträdande jurist.

Hotades av gärningsmännen i somras

Rättegången handlar om brott som det beskjutna offret utsattes för i somras. Två unga män lurade ut honom till ett skogsparti, misshandlade honom, satte knivar mot hans hals och hällde vätska på honom som de uppgav var bensin. De tvinga offret att betala 50 000 kronor och därefter 10 000 kronor i månaden i tre månader, enligt åtalet.

I förundersökningen framgår det att offret själv inte kontaktade polisen och till en början inte heller ville delta i utredningen då han var ”mycket rädd för den misstänkte och hans medhjälpare”.

Han var efter händelsen orolig över att ta kontakt med polisen, men vågade till slut medverka och vara med och driva ärendet vidare.

Enligt honom var han ”livrädd” och vågade inte göra en polisanmälan då hoten han fick ta emot ”lät övertygande”. Gärningsmännen ska bland annat sagt att ”de inte brydde sig om polisen” och att de hade bilar utanför offrets flickväns och pappas bostad.

Ingen person är enligt åklagaren gripen för skottlossningen natten mot fredagen den 23 oktober. Polisen efterlyser därför vittnesiakttagelser och har upprättat en särskild tipstelefon: 0730-655 375