Två misstänkta för trippelmord släppta

1 av 2

avEric Tagesson

KRIM

Uddevalla tingsrätt hävde i dag häktningarna för de tre unga män som suttit häktade misstänkta för trippelmordet i Uddevalla.

De två yngre personerna släpps på fri fot.

Den äldre brodern sitter i fängelse för ett annat brott och behöver därför inte vara häktad.

Strax före klockan sju på morgonen den 7 mars gjorde en joggare den makabra upptäckten. Invid en bil på en parkeringsplats nära Uddevalla sjukhus låg två livlösa personer. Polisen larmades och kort därefter hittades ytterligare en person – alla tre döda.

– Usch, dom är helt blodiga i huvudet, dom kanske blivit skjutna, jag har ingen aning. Det var jävligt obehagligt faktiskt, säger joggaren till SOS-operatören.

Offren, Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och hans 18-åriga flickvän var alla skjutna till döds.

Två bröder, födda 1992 och 1993, greps dagen efter och åtalades i augusti. Ytterligare en man, en 21-åring, åtalades misstänkt för bland annat medhjälp till mord. Han har, enligt åtalet, med taxi levererat en skarpladdad pistol till gärningsmännen.

Häktningen hävs

I måndags avslutades rättegången mot de tre och i dag fattade tingsrätten beslut om att häva häktningen mot de tre männen.
Det betyder att två av dem, de två yngre, släpps på fri fot.

Den tredje personen, den äldre brodern, har under häktningstiden börjat avtjäna ett fängelsestraff som han blivit dömd till i ett annat fall. Därför behöver han inte vara ”dubbelt frihetsberövad”.

Om han skulle friges från detta straff innan domen för trippelmordet faller, kommer han, skriver tingsrätten, omedelbart att omhäktas igen.

Motivbild skymtar

Av förundersökningen framgår att de mordmisstänkta brödernas pappa blivit rånad några veckor före mordet, och att de åtalade bröderna trodde att de två dödade männen var inblandade i rånet.

I ett sent hållet förhör pekade den yngre brodern indirekt ut den äldre som skytten.

– Jag hade hoppats att det skulle framkomma saker som friade mig från ansvar för brottet.

Men eftersom det inte gjort det ville han berätta:

Han berättar att bröderna varit hemma hos pappan och fått reda på att han blivit rånad av maskerade män. De blev upprörda.

Han säger att storebrodern senare fått en pistol av en gemensam vän. De stämmer därefter träff med Alaa Farraj – ett av offren – men innan de kommer fram hoppar lillebrodern av mopeden.

– Jag satt kvar en liten stund och hörde plötsligt skott. Jag blev rädd och sprang mot det håll där ljudet från skotten kom, säger han i förhöret.

Indirekt utpekande

Även om han inte direkt säger att det är hans storebror som skjutit är det svårt att tolka förhöret på något annat sätt.

Han berättar bland annat att personen som han möter vid brottsplatsen säger åt honom att inte prata om det som hänt. I nästa förhör säger han:

– Personen som släppte av mig uppmanade mig att inte prata om någonting som skett.

Storebrodern konfronteras i ett förhör kort därefter med uppgifterna:

Om det är som din lillebror säger så innebär ju det att det är du som är den som faktiskt skjuter de tre personerna.

– Ingen kommentar, säger storebrodern.

Tingsrättens beslut i dag pekar på att den yngre broder inte kommer att dömas för mord.

Domen meddelas den 22 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM