Mördade Zakeenas syster: ”Vad har hon gjort för att förtjäna det”

avJohanna Rapp

KRIM

Polisen misstänker att Zakeena mördades i den anlagda branden – men motivet till dådet är ännu oklart.

Zakeenas anhöriga har många frågor de vill ha svar på.

– Vad har hon gjort för att förtjäna det, undrar systern, Sahira Nasar.

Festen var egentligen planerad att hållas längre fram i juli, men sedan ändrade de sig och lördagen den 14 juli bjöds gästerna in till huset i Norsborg i Stockholm. Sahira Nasars dotter hade tagit läkarexamen vilket skulle firas och hennes syster, Zakeena, stod för matlagningen.

– Hon älskade att laga mat och vi brukade skämta och kalla henne allas vår mamma. Och för barnen var hon en extramamma, säger Sahira Nasar.

1 av 6
Sahira Nasar

Nu tittar Sahira på bilderna från festen som hon har i mobiltelefonen. Det finns flera foton på systern, som annars aldrig brukade vilja vara med på bild. Hon poserar med Sahira, fixar mat i trädgården och smakar på tårtan – men bara en liten bit eftersom hon var diabetiker. Festkvällen lördagen den 14 juli blev den sista kvällen som hela familjen var samlad. Dagen efter skulle Zakeena nämligen åka till ett par bekanta, för att hon skulle passa deras hus på Ytterbyvägen i Sollentuna medan de var iväg på semester.

– Varför sa jag inte till henne att hon skulle stanna hemma i stället och hjälpa till med att fixa efter festen, undrar Sahira.

Misstänkt kände Zakeena

På måndagsmorgonen den 16 juli får Sahira i stället ett samtal. Hennes syster är på sjukhuset. Det har brunnit i huset som systern passade.

– Jag trodde inte att det var allvarligt och att hon kanske skulle bli sur för att jag kom iväg för sent till sjukhuset. När jag fick reda på vad som hänt blev jag chockad.

För på sjukhuset kommer nämligen beskedet: systern Zakeena har dött i branden.

Polisen misstänker att någon har anlagt branden.

– Det är en mardröm och att något har anlagt branden. Vad har hon gjort för att förtjäna det, vad har hon gjort för fel? Varför har det hänt? Den frågan är jättesvår, säger Sahira.

Polisen misstänker att det är en man i 25-årsåldern som arbetar som flygvärd som tänt eld på huset och mannen är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och grov mordbrand. Själv har mannen nekat till brott.

Han och Zakeena var enligt polisen bekanta med varandra – men motivet till brottet som han nu misstänks för är okänt, enligt polisen.

– Utredningen har lett fram till att det pekar mot att det är en anlagd brand, har polisen Jacob van Rooij tidigare sagt.

För Sahira finns det många frågor hon vill få svar på.

– Det hade känns lättare om hon hade dött i en hjärtattack och inte någon tagit livet av henne, säger hon och tillägger:

– Ibland är jag arg på henne att hon dog. Hon har så mycket kvar att göra och hon kan ju inte dö.

Önskar tips – om tröja

Polisen behöver nu hjälp från allmänheten med fler vittnesiakttagelser, det handlar speciellt om uppgifter kring en vit bil som setts i området kring Ytterbyvägen i Rotebro mellan klockan 02–06 natten till den 16 juli. Dessutom uppmanar polisen personer i området som sett slängda kläder att höra av sig, det handlar framförallt om en grå tröja med loggan Gasp Industry.

Dessutom önskar polisen komma i kontakt med personer som filmat eller fotat från brottstillfället.

Vet du någonting, ring efterlyst på 08-702 00 90 eller mejla [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM