Mamman och sonen gjorde allt ihop – nu döms han för mordet

”Han var alltid väldigt tätt intill henne”

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Anhöriga och bekanta undrade över mamman och sonens relation: de gjorde allt tillsammans och han bodde hemma trots att han var i 35-årsåldern.

En sommardag mördade han mamman vid sommarstugan – och grävde ner hennes döda kropp i en skogsdunge.

Nu döms han till rättspsykiatrisk vård för mordet.

– Han var alltid väldigt tätt intill henne, säger en bekant när hon tillfrågas av polisen om mammans och sonens relation.

Hon och andra anhöriga och bekanta beskriver sonens, som är i 35-årsåldern, förhållande till mamman som speciellt och beskriver hur de gjorde allt tillsammans.

– Det är väl vad många reagerat på, att man inte blir trött på varandra. De går på tur tillsammans, de gör allt tillsammans, ska de med katterna till veterinären kör han, säger en vän till sonen i polisförhör.

Trots att flera i efterhand vittnat om att man misstänkt att något var galet mellan modern och sonen så agerade ingen på känslan, enligt polisförhör.

Döms för mord på mamma i Strömstad

I september befann sig sonen och mamman i sommarstugan i Strömstad. Plötsligt började de inre rösterna styra sonen – och sa till honom att mamman måste dö. ”Kill her”, sa rösten, enligt sonen. Själv skulle han belönas med sex och pengar.

– Han förklarade att han kom från CIA och Staterna. Han pratade med mig att jag icke behövde oroa mig för pengar eller något. Han pratade på god engelska, det var som att höra på en radio i huvudet, säger mannen i förhören.

Sonen slog en sten i mammans huvud och lämnade henne död på gårdsplanen, sedan gick han in och lade sig i stugan. Men rösterna bara ljög:

”Dagen efter förstod han vad som hänt, då han gick ut och såg sin mamma. Känslorna kom fram. Han hade mist en käresta, en nära. Han kände sig lurad i det läget. Han fick inte belöningen, pengar eller flickan”, står det i förundersökningen.

I stället grävde han ner mamman och på kvällen ringde han till polisen:

– Jag har i går kväll dödat min mor, säger mannen till SOS Alarm.

Döms till vård för mord på mamma

Nu döms sonen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning som han genomgått lider mannen av en allvarlig psykisk störning, vilket han även gjorde vid tiden för gärningen.

Sonen döms för mord och brott mot griftefriden. Han har erkänt att han begått gärningarna men har bestridit ansvar för brott på grund av sitt psykiska tillstånd, då han menar att det inte kan anses att han handlat uppsåtligen.

Enligt sonen var det ingen röst som styrde honom när han grävde ner mamman dagen efter mordet och han har enligt domen inte kunnat förklara varför han gjorde så.

”Hans agerande den dagen tyder enligt tingsrättens mening snarast på en i viss mening rationell avsikt att dölja att han dödat sin mor”, skriver Uddevalla tingsrätt i domen.

Publicerad:

LÄS VIDARE