Pappan döms till fängelse i tio år

Av: Linda Hjertén, Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

Kastade sin elva månaders bebis i kraftverksdamm

1 av 9

33-åringen släppte sin ­elva månader gamla ­bebis vid kraftverks­dammen och dottern föll handlöst närmare 20 meter ner i betongen.

När polisen grep ­mannen sa han: Jag ­hoppas att hon dog.

I dag dömdes han till tio års fängelse för försök till mord på sin dotter.

I mitten av augusti i år larmades polis och räddningstjänst till den lilla byn i östra Jämtland.

Där, på botten av en kraftverksdamm, fann man en elva månader gammal flicka svårt skadad.

Hon vårdades länge på sjukhus för livshotande skador men den lilla flickan är nu tillbaka i sitt hem och har återhämtat sig förvånansvärt väl, enligt uppgifter i rätten.

Hennes pappa, en 33-årig man, greps på plats, misstänkt för att ha försökt döda dottern.

Tog strupgrepp

Upprinnelsen till mordförsöket var att den 33-årige mannen den morgonen hade hamnat i bråk med sin hustru, efter att hon haft synpunkter på att han inte bytt blöja på dottern.

Mannen slog sönder ett bord innan han åkte i väg, ensam, i bilen för att senare återvända till ­hemmet ­­i ett samhälle i Jämtland.

Enligt åklagaren tog han då strupgrepp på hustrun, kastade omkull henne och sparkade henne.

Aggressivt beteende

Han tilltvingade sig ­dottern och började gå mot kraftverksdammen. Han klättrade upp på ­staketet vid bron över ­dammen, med dottern i famnen.

– Mitt barn, mitt barn! skrek hustrun.

– Om jag ska dö ska hon dö!, skrek mannen.

Längst upp från staketet släppte 33-åringen den ­elva månader gamla flickan ner i dammen, ett fall på runt 20 meter, rakt ner i betongen.

Tänkte ta sitt liv

I dag föll domen i Östersunds tingsrätt. Mannen döms till tio års fängelse för försök till mord. 33-åringen döms även för grov misshandel och grovt olaga hot.

Mannen döms även att betala skadestånd på 170 631 kronor till dottern samt 48 440 kronor till hustrun. Han åtalades även för våld mot tjänsteman men frias på den punkten.

Mannen själv har hävdat att han skulle ta sitt eget liv vid dammen, och tog med sig dottern för att han ”inte ­ville vara ensam” och att han ”tappade” ­henne – en förklaring som tingsrätten finner osannolik.

"Hans agerande på bron talar med styrka för att han avsiktligen släppt eller kastat ned dottern från bron", skriver rätten.

Ingen naturlig förklaring

Tingsrätten skriver även det finns ingen som helst naturlig förklaring till varför man skulle klättra upp över staketet på bron med ett barn på armen om den som gjorde det inte hade en viss avsikt med sitt agerande.

"Han har inte bara klättrat upp på staketet utan också lyft dottern över staketet så att hon befann sig på utsidan av detta medan han själv var på insidan. Staketets övre del var dessutom försedd med taggtråd. Tingsrätten har själv kunnat konstatera att det inte har varit alldeles enkelt att ta sig upp på staketet utan det måste ha krävts en viss ansträngning. Han har gjort denna klättring med dottern på armen inte bara en gång utan två gånger", skriver tingsrätten.

I sitt resonemang om påföljdfrågan skriver tingsrätten i domen att detta mål kan närmast jämföras med ett tidigare rättsfall då en man dömdes för att ha kastat ner sin hustru från en balkong med följd att hon fick mycket allvarliga skador:

Mannen dömdes i det fallet till fängelse 14 år. I detta fall är det inte visat att XX (flickans namn, red.anm.) fick lika allvarliga skador som kvinnan i det målet, men som framgått av ovanstående föreligger det flera andra försvårande omständigheter. Samtidigt föreligger några förmildrande omständigheter kring YY. (33-åringens namn, red.anm) person", skriver Östersunds tingsrätt.

Publicerad:

LÄS VIDARE