Olösta mord i Stockholm

Samlaren Kurt Hellström, 71, mördades framför sin sambos ögon

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Det har gått 26 år sedan ”samlaren” Kurt Hellström, 71, bands fast i sin säng i bostaden i Nacka, rånades och mördades.

Trots det har polisen inte gett upp hoppet om att hitta mördaren.

– Det finns ett så pass bra utgångsläge som gör att vi vill få tips om vem det kan vara för att kunna gå vidare och topsa folk, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare hos polisens Kalla fall-grupp.

Snart har det gått 26 år sedan Kurt Hellström, 71, mördades i sin bostad på Duvnäsvägen i Nacka.

Mördaren, eller mördarna, är fortfarande på fri fot.

Klockan 02.29 den 6 april, 1992, kallades polisen till huset efter att Kurt Hellströms sambo larmat om att flera personer brutit sig in i deras hem. Där hade paret bundits fast i sin säng och Kurt Hellström misshandlats så illa att han avled av skadorna. Polisen misstänker att det handlar om ett rånmord.

– Spår på platsen tyder på att det handlat om ett inbrott, det finns bland annat brytmärken in, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare vid polisens Kalla fall-grupp.

Kurt Hellström, som också gick under namnen ”Samlaren” och ”Skrot-nisse” var en välkänd person i området och hans liv hade dessutom skildrats i en dokumentärfilm, med just namnet ”Samlaren”. Den handlade om hur Kurt ägnade sitt liv åt att samla skrot, som han sedan sålde vidare och dessutom förvarade på hög i sin trädgård.

Ryktades vara mångmiljonär

Kurt Hellström samlade på allt möjligt, tomten och bostaden beskrevs som skrotig och skräpig och många besökte honom med anledning av skrotsamlingen.

– Den här adressen besöktes av en allskön samling människor av olika slag och nationaliteter för att köpa och sälja grejor, säger Mats Pettersson.

Och dessutom gick det ett rykte om att skrotsamlaren var förmögen, mångmiljonär till och med.

– Han framstår som rik, i filmen, säger Pettersson.

Exakt vad som stulits i bostaden vet polisen inte, då det funnits så mycket prylar är det är svårt att fastställa vad som möjligtvis saknas. Däremot har man säkrat spår som skulle kunna leda till Kurt Hellströms mördare.

Avspärrningar utanför Kurt Hellströms hem efter mordet 1992.

”Kan faktiskt lätta sitt hjärta”

Under de 26 år som gått sedan mordet har man flera gånger lyft upp fallet och följt upp tips. Dessutom har man haft ett stort antal personer inne på förhör – men utan att kunna leda fallet närmare en lösning.

Nu vill polisen göra ett nytt försök med att lösa rånmordet på Kurt.

– Det här är ett ärende som vi har granskat och som vi har för avsikt att arbeta med, säger Pettersson och tillägger:

– Det finns ett så pass bra utgångsläge som gör att vi vill få tips om vem det kan vara för att kunna gå vidare och topsa folk. Om vi sedan kommer ända fram vet vi inte.

Bortsett från tips på misstänkta skulle polisen också vilja veta mer om bakgrunden till brottet och man hoppas att någon genom åren kan ha berättat något som handlar om rånmordet på Kurt Hellström.

– En gärningsperson kan faktiskt lätta sitt hjärta för någon. För även om det finns fynd på platsen är det oerhört viktigt att få så mycket information som möjligt om vad som sker innan, och vad som skett på platsen men också vad som sker sedan. Kanske har man sett en bil som dragit därifrån, eller så har någon fått höra snack om det under åren. Man behöver inte ha sett själva brottet för att ha viktig information att lämna.

Den som tror sig ha uppgifter att lämna kan kontakta polisen på 114 14 och be om att få prata med Mats Pettersson på Kalla fall.

– Oavsett hur man själv värderar sina uppgifter är det bättre att man kontaktar oss och låter oss avgöra värdet på uppgifterna, säger Pettersson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Kalla fall-gruppen har nästan 200 ouppklarade mord att utreda

ÄMNEN I ARTIKELN

Olösta mord i Stockholm

Nacka

Kalla fall-gruppen

Brott

Inbrott