Olösta mord i Stockholm

Bengt sköts framför sin dotters ögon – polisen vädjar om hjälp

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Bengt Norman, 72, sköts till döds i sin butik på Odengatan i Stockholm – framför ögonen på sin dotter Monica.

Trots att det gått nästan 20 år hoppas polisen nu kunna lösa fallet och vill få tips om vem man kan dna-topsa.

– Jag vet att det finns folk som vet vad som hänt. De kanske inte längre känner att de behöver hålla den här personen om ryggen och vi vill få veta vad som hänt så vi kan lägga det bakom oss, säger Monica Norman Moberg, 54.

Klockan 16.04 den 12 december, 1998, kallas polisen till porslins- och presentbutiken Normans på Odengatan 47 i Stockholm.

Strax innan har en man, som beskrivs vara mellan 25 och 35 år gammal, klivit in i butiken när de höll på att stänga. Mannen riktar ett skjutvapen mot Monica Norman Moberg, som äger butiken tillsammans med sin pappa, 72-årige Bengt Norman.

– Jag stod innanför disken och helt plötsligt var det en kille som stod där – jag såg inte när han kom in – som sa: ”Ge mig pengarna, ge mig alla pengarna”. Jag gjorde det inte och det är något jag kommer få ångra resten av mitt liv, säger Monica Norman Moberg, i dag 54 år.

Hon beskriver hur mannen tar sig runt disken och trycker ner henne mot kassan.

– Allt gick så extremt fort och det fanns ingen tid att tänka. Den här killen var ganska liten, så jag blev inte rädd, jag tänkte att jag kan slänga ut honom.

Då kommer hennes pappa, Bengt Norman, in i lokalen. Han har varit utanför för att ta ner några flaggor från fasaden.

– Han kommer in för att hjälpa mig och då vänder sig den här killen om och skjuter min pappa i bröstet. Jag förstod fortfarande inte att det var på riktigt. Jag vet att jag skrek till pappa: ”Sköt han dig?”. Men jag fick inget svar, han var inte kontaktbar.

Flyr genom port

Bengt Norman sjunker ihop på golvet, samtidigt som Monica Norman lyckas gå till attack mot gärningsmannen.

– Jag fick tag på en batong som låg under disken och jag rev honom i ansiktet, därför har polisen säkrat blodspår efter honom. Jag lyckades komma över disken och jaga den här mannen, säger Monica Norman Moberg.

Gärningsmannen flyr från butiken och springer ut på gatan, över Odengatan till andra sidan och in genom en port på nummer 44.

– Sedan vet man inte riktigt vad som hänt därefter. Det är en stor polisinsats på plats utan att man hittar honom, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare från polisens Kalla fall-grupp.

Bengt Norman fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

– Jag gick som i ett vakuum, men det är klart att jag trodde att det skulle lösa sig fort. De tog upp det i ”Efterlyst” och Leif GW Persson sa att det är en ”piece of cake”, men nu har det gått 20 år.

Fick mejl – från mördarens vän

Ungefär ett år efter mordet på Bengt fick Monica Norman Moberg ett mejl – från en person som utgav sig stå nära gärningsmannen:

”Redan innan rånförsöket kände jag till att ett rånförsök skulle ske, men givetvis inte att det skulle sluta som det gjorde. Å ena sidan har jag som vilken vanlig människa som helst funderat på att hjälpa rättvisan och polisen att lösa ett allvarligt brott och på det viset vara en god och rättskaffens medborgare. Å andra sidan är jag personlig vän med mannen som sköt och känner till bakgrunden och allt omkring och jag kan inte på något sätt se att det skulle göra någon människa gott om han fick sitta i fängelse”, skrev personen i brevet.

Enligt Monica beskrev han också detaljer från brottet, som gör henne säker på att personen i fråga verkligen kände gärningsmannen.

– Det är så sjukt, så konstigt. Jag reagerade på detaljerna som ingen visste om, att personen vet vem det är. Det finns inte på världskartan att det är någon knäppis. Om det inte är han själv så vet den här personen vem det är, säger hon och hoppas nu att polisen ska titta närmare på breven.

”Tror att någon vet”

Nu har polisens Kalla fall-grupp bestämt sig för att ta upp fallet på nytt och då man har dna-spår från gärningsmannen menar polisen att det handlar om att hitta rätt person att topsa.

– Det här fallet borde kunna gå att lösas, tycker jag, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare hos Kalla fall och tillägger:

– Vi tror att någon vet vad som hänt. Kanske har gärningspersonen erkänt vad man gjort för någon annan som är villig att träda fram och berätta.

Det är inte första gången som polisen tagit upp utredningen, bland annat 2014 gick polisen ut och uppmanade allmänheten att höra av sig med tips. Genom åren har man också varit ute med fantombilder i media efter mannen och topsat ett antal personer.

Monica Norman Moberg säger att det är viktigt för familjen att kunna få ett avslut.

– Det har gått 20 år och till viss del lär man sig leva med saker och ting, men det skulle vara extremt skönt för mig, min syster och även tjejerna som jobbade i butiken den dagen, att få ett namn och en person och en gång för alla kunna lägga det bakom sig. Det finns fortfarande så många frågor, var det planerat till exempel, varför oss?

Den som har uppgifter om mordet uppmanas kontakta polisen på 114 14 och be att få prata med Mats Pettersson på Kalla fall.

– Oavsett hur man själv värderar sina uppgifter är det bättre att man kontaktar oss och låter oss avgöra värdet på uppgifterna, säger Pettersson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Bengt sköts ihjäl framför sin dotter
Publisert:

LÄS VIDARE

Kalla fall-gruppen har nästan 200 ouppklarade mord att utreda

ÄMNEN I ARTIKELN

Olösta mord i Stockholm

Stockholm

Kalla fall-gruppen

Brott

Våldsbrott