Ligan stal från äldre kvinnor – för minst en kvarts miljon

Se filmen om hur stöldligan gick till väga

KRIM

Stöldligan valde ut äldre kvinnor mellan 90 och 100 år som sina offer.

Efter en första telefonkontakt fick kvinnorna besök hemma – då de bestals på pengar och smycken.

Nu har två kvinnor och tre män åtalats för en mängd stölder till ett värde av, lågt räknat. en kvarts miljon kronor.

1 av 5 | Foto: POLISEN

Polisen misstänker att ligans stöldräder pågått under så gott som hela 2016.

I samtliga fall som polisen utrett ser de ett mönster: Ligan kartlade sina offer, tog kontakt via mobiltelefon och uppgav att de var från hemtjänsten och sa att de behövde komma hem till de äldre för att fylla i enkäter och blanketter.

Väl på plats hemma hos offren stal ligan sedan från de äldre kvinnorna, enligt åtalet.

En medbrottsling smög, enligt utredningen, in i lägenheten och plockade på sig framför allt kontokort, pengar och smycken. Under tiden uppehölls det kvinnliga offret med frågor och blanketter.

En kvinna i Slottsstaden i Malmö blev av med värdesaker för drygt 79 000 kronor. Totalt ska det handla om – lågt räknat – stölder till ett värde av en kvart miljon kronor.

Brott mot ”skyddslösa personer”

De två kvinnor och tre män som nu åtalats, vid Malmö tingsrätt, är misstänkta för fjorton fall av grova stölder och två försök till stöld. I alla fall nekar åtalade till brott – förutom vid ett tillfälle, det då de greps av polisen.

Åklagaren har rubricerat stölderna som grova och beskriver brotten som systematiska och särskilt hänsynslösa eftersom de riktat sig mot äldre och ”skyddslösa personer” i deras hem.

Tack vare en framgångsrik spaningsoperation, till stor del via övervakning av tjuvarnas mobiltelefoner, ringade man in de misstänkta, enligt utredningen.

Omfattande telefonspaning

Genom att kartlägga de telefoner som ringt upp flera offer fick man fram vilka andra telefoner som haft frekvent kontakt.

Därefter kunde man få fram var telefonerna befann sig nattetid utifrån vilken mast de var uppkopplade mot. På så sätt fick utredarna fingervisningar om tjuvarnas möjliga hemadresser, och vidare identitet på de misstänka.

I oktober greps flera ur ligan mitt under pågående brott i en lägenhet i området Höja.

– Vad gör du? Hon är ju från kommunen, berättar en polis att offret sa mitt under polisinsatsen.

Filmer viktiga bevis

Förutom spanarnas rapporter finns flera övervakningsfilmer. Bland annat kan man enligt åklagaren genom en övervakningsfilm knyta en kvinna till ett visst telefonnummer, för man ser hur hon köper och fyller på pengar till kontaktkortet. Genom filmen styrker man även att kvinna känner en av de misstänkta männen.

På flera andra filmer ser man hur de misstänkta tar ut pengar från offers kontokort. På en film har de misstänkta fångats på övervakningsfilm i ett av offrens trappuppgång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö