Uppgifter: Mannen hotade kvinnan till livet – sedan sköt han ihjäl henne

Man i 50-årsåldern häktad misstänkt för mord i Kungsbacka

avGustaf Tronarp, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

På juldagen ringde trebarnsmamman polisen och berättade att ex-partnern hade hotat att döda henne, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Patrullen åkte till bostaden – men lämnade utan åtgärd.

Några timmar senare misstänks mannen ha skjutit ihjäl kvinnan med ett jaktgevär.

– Det är en mycket tragisk händelse, säger åklagare Eva Lotta Swahn.

Mannen, som är i 50-årsåldern, ringde polisen vid midnatt på juldagen och sa att han dödat sin före detta partner.

Polis ryckte ut till trebarnsmammans villa i Kungsbacka. Där hittades hon avliden.

Men det var inte första gången som polisen var på plats i bostaden under kvällen. Vid 21-tiden skickades en patrull dit efter att kvinnan larmat om att mannen hotat henne.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen sagt att han skulle åka hem till kvinnan och döda henne. Hon ska också ha hört ljud utanför bostaden.

Källor uppger även att han vid ett tidigare tillfälle ska ha riktat ett vapen mot kvinnan när hon sov.

Mannen är tidigare ostraffad

Trots det lämnade patrullen kvinnas hem utan att vidta några åtgärder.

– Det konstateras att det inte juridiskt sett är något brott hon utsatts för utan någon mildare form av hot, har Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i region Väst, tidigare sagt till Aftonbladet.

Mannen anhölls vid 03.30-tiden på juldagen. Efter att han angett sig själv hittades det misstänkta mordvapnet i hans bil. Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om ett jaktgevär.

Häktad för mord och mordplaner

Förundersökningen leds av åklagare Eva Lotta Swahn.

– Den här mannen är tidigare ostraffad. Han och offret har haft en tidigare relation och han medger omständigheterna, säger hon.

På fredagseftermiddagen häktades mannen av Varbergs tingsrätt för mord och förberedelse till mord. Enligt åklagaren finns det två målsägande i ärendet då mordplanerna var riktade mot en annan person.

Han är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegranden.

Polisen utreds för tjänstefel

Parallellt med mordutredningen har polisen upprättat en anmälan om tjänstefel. Den hanteras av avdelningen för särskilda utredningar.

– Jag kan inte säga något om detta i nuläget. Jag håller på att läsa in mig, säger förundersökningsledaren Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren.

– Vi kommer naturligtvis att utreda detta noggrant för att ta reda på vad som hänt och om poliserna gjort det man ska göra i sådana här fall.

Aftonbladet har varit i kontakt med den mordmisstänktes försvarare, advokat Pontus Lindgren. Han vill inte lämna några kommentarer.

Det här är Aftonbladets "Dödade kvinnor" 00:47
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kungsbacka

Mord

AB Voice