Vittnade i rättegång – döms själv för sexövergrepp

avKlas Widestrand

KRIM

Mannen ställde upp som vittne i en våldtäktsrättegång. Men rättegången fick tas om – efter att mannen själv blivit misstänkt i fallet, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Nu döms både han och en annan man för sexövergrepp.

Det var på valborg 2017 som en ung kvinna utsattes för en våldtäkt i Vetlanda kommun. Senare samma år dömdes en man i 20-årsåldern av tingsrätten till åtta månaders fängelse för brottet.

Mannen överklagade domen till hovrätten. Men hovrättsförhandlingarna fick tas om efter att det framkommit misstankar mot ytterligare en man – som vittnat under rättgången i tingsrätten.

Nu döms båda två av Göta hovrätt. Straffet för mannen i 20-årsåldern skärps till ett år och fyra månaders fängelse för våldtäkt. Kamraten döms till 120 timmars samhällstjänst för sexuellt tvång.

Trovärdig redogörelse

Båda männen nekar till brott. Mannen i 20-årsåldern medger att han rört vid den unga kvinnan på ett sexuellt sätt, men anser inte att handlingen ska jämställas med samlag.

Hovrätten anser dock kvinnan har lämnat en trovärdig redogörelse och att hon vid brottet befann sig i en särskilt utsatt position. Den andre åtalade döms då hans sperma hittats i kvinnans trosor.

Männen ska även gemensamt betala ett skadestånd på drygt 175 000 kronor till kvinnan.

Foto: Adam Ihse/TT
I tingsrätten kom mannen som vittne, men när domen överklagades till Göta hovrätt fälldes han istället för sexuellt tvång.
ARTIKELN HANDLAR OM

Vetlanda

Våldtäkt

Brott