Artisten Yasin i stort gängåtal

Åklagaren: Så gick kidnappningen av artisten till

Åtalet mot Vårbynätverket – följ liverapporteringen

Av: 

Linda Hjertén

Jamshid Jamshidi

KRIM

Han är en av Sveriges mest strömmade artister – nu är rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud, 23, åtalad misstänkt för att ha anstiftat kidnappningen av sin artistkollega.

Offret fördes till en lägenhet i Vårberg där han under vapenhot och våld pressades på tre miljoner kronor och bestals på sin Rolexklocka.

Senare var flera av gärningsmännen på väg till artistens lägenhet för att spränga en bomb – men vände då de såg poliser i närheten.

När P3 Guld-galan hölls i helgen stod rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud, 23, som vinnare av det tyngsta av priserna – Årets artist. Beskedet tog han emot inne på Kronobergshäktet där han suttit sedan nyårsafton, misstänkt för stämpling av människorov av en artistkollega.

När förundersökningen lämnades in till Södertörns tingsrätt innefattar den 30 misstänkta och 16 åtalspunkter.

Brottsrubriceringarna är bland annat försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, rån och människorov.

I delen som omfattar människorovet av en ung artist visar stämningsansökan hur Yasin och en vän till honom, en tidigare landslagsspelare, misstänks ha varit drivande i att planera kidnappningen.

Fördes iväg i bil

Enligt åklagaren var det ex-landslagsspelaren som i slutet av mars förra året "involverade Yasin i planerna om att kidnappa NN (artisten)".

Om händelsen skriver åklagaren:

"Tillsammans bestämmer de när det ska ske och hur de ska gå tillväga. Planen är att Yasin ska vara tillsammans med NN (artisten) och rapportera sådana uppgifter till ex-landslagsspelaren att NN (artisten) kan föras bort."

Alla de inblandade i kidnappningen har kommunicerat via det krypterade chattverktyget Encrochat och där planerat hur människorovet ska gå till. Yasin ska ha varit den som föreslog att artisten skulle föras iväg i bil då han var i närheten av en musikstudio i Stockholm.

Gärningsmännen hade först planerat att utföra kidnappningen i slutet av mars men planerna ändrades då de upptäckte att det var mycket poliser ute den aktuella natten.

Fick kniv mot hals

Kidnappningsplanen återupptas den 14 april och förberedelserna är många.

I bevismaterialet framgår hur Yasin och ex-landslagsspelaren, som anses ha varit drivande, hör av sig till dem som ska utföra kidnappningen för att säkerställa att de har en lägenhet och ”redskap” redo. Ex-landslagsspelaren skriver att han bland annat vill att buntband, tejp och att en ”skön kniv” ska finnas på plats. Yasin bär under kvällen en pistolatrapp enligt åtalet.

Eftersom offret själv inte velat medverka i utredningen så är det mycket som fortfarande är oklart, bland annat exakt var och när hans kidnappare slog till. Dock anser åklagaren det bevisat att han togs någonstans i Stockholmsområdet och fördes med bil till Vårberg.

Själva kidnappningen beskrivs som rå och hänsynslös med förnedrande inslag.

– Det är en hänsynslös gärning mot en ung person, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Artisten fick en kniv mot sin kind och sin hals, kidnapparna satt på hans rygg och hotade honom med olika vapen. Han ska också ha blivit rispad i ansiktet och bestulen på sin Rolexklocka värd 302 000 kronor. Han tvingades sedan iväg till en annan plats där han fick hämta två guldkedjor till ett värde av 163 000 kronor och ett vapen att ge till kidnapparna.

Skulle placera bomb

Dessutom har den unge artisten krävts på ytterligare tre miljoner kronor, pengar som aldrig betalades.

Gärningsmännen hotade även att sprida de förnedrande foton som togs av artisten under kidnappningen, foton som de sedan spred.

Tolv personer åtalas för olika former av inblandning i människorovet. Enligt åklagaren planerade också flera av de åtalade att placera en bomb utanför den utpressades lägenhet för att få honom att betala de tre miljoner kronorna.

Sprängladdningen hämtades i Hallonbergen för att sedan köras den till en av de misstänktas lägenheterm den skulle sedan placeras och sprängas utanför artistens dörr. Sprängladdningen ska ha varit särskilt kraftig.

– Planen var så pass långt gången att man begav sig till platsen där målsägaren bor med sprängladdningen men vände då man såg poliser på plats, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Samtliga åtalade nekar till alla åtalspunkter.

Även Yasin, som åtalas för anstiftan till människorov, nekar till brott.

– Det är samma inställning som han har haft tidigare, han förnekar brott och han förnekar därmed både påståendet om stämpling till människorov alternativ förberedelse till detta. Han har valt att inte lämna några kommentarer under förundersökningen och det är hans fulla rätt att göra så, säger hans advokat Frida Wallin.

Försök till mord

Mycket av åklagarens bevisning består av information från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat. Man har även gjort beslag av narkotika, vapen och sprängmedel.

– Det har gett oss en unik insyn som vi inte haft tillgång till tidigare, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

I åtalet ingår även försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott och rån.

En av åtalspunkterna rör en långvarig konflikt mellan två rivaliserande nätverk. Våldet eskalerade efter en skjutning med dödlig utgång 2017.

– Efter skjutningen skapades en omfattande brottsplan, som gick ut på att mörda ledaren för det rivaliserad nätverket. Planen var att skjuta ihjäl honom i april 2020 i Västerås. Bara tillfälliga omständigheter gör att personen inte mördas, säger förundersökningsledare Anna Stråth.

– Det ovanliga är att åtalet avser hela ledarskiktet i ett av södra Stockholms kriminella nätverk. Det rör sig om mycket grova brott som de misstänks för. Den här typen av organiserad brottslighet arbetar polis och åklagare hårt för att lagföra, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Björn Volkmann vid polisens avdelning för grova brott vid polisområde Stockholm Syd säger att en effekt av att ha frihetsberövat så många medlemmar i Vårbynätverket har haft en positivt påverkan på lokalsamhället i Vårby och Botkyrka.

– Boende och även vissa näringsidkare i de aktuella områdena har påtalat för poliser som arbetar lokalt att de märkt en markant positiv skillnad efter att polisen genomförde dessa gripanden, säger Björn Volkmann.

Skriv inlägg
 • Jamshid Jamshidi

  Förundersökningen på 15 000 sidor håller just nu på att sekretessgranskas av tingsrätten innan den kan lämnas ut i sin helhet.

  När vi tagit del av den kommer vi att rapportera om innehållet. Håll utkik på Aftonbladet.se.

  Vi avslutar nu liverapporteringen. Tack för att ni följt med.

 • Linda Hjerten

  Tolv personer åtalas för olika former av inblandning i människorovet. Enligt åklagaren planerade också flera av de åtalade också att placera en bomb utanför den utpressades lägenhet för att få honom att efterfölja kravet på att betala de tre miljoner kronorna.

  Flera av de åtalade misstänks ha hämtat sprängladdningen i Hallonbergen för att sedan köra den till en av de misstänktas lägenheter i syfte att sedan placera och detonera den utanför artistens dörr. Sprängladdningen ska ha varit särskilt kraftig.

  – Planen var så pass långt gången att man begav sig till platsen där målsägaren bor med sprängladdningen men vände då man såg poliser på plats, säger kammaråklagare Anna Stråth.

 • Jamshid Jamshidi

  Gällande kidnappningsfällan som avbröts (se föregående inlägg) bestämde de åtalade sig för att återuppta planen i mitten på april.

  Den 14 april ska man ha beslutat att ytterligare en man, med hjälp av en tredje rappare som åklagaren kallar för "underhuggare", ska lura med offret.

  "(Ex-landslagsspelaren) informerar XX (ytterligare en åtalad) om vad som är på gång och att (ex-landslagsspelaren) med anledning av det ska hämta de föremål som XX disponerar för syftet.", står att läsa i handlingarna.

 • Jamshid Jamshidi

  Yasin och ex-landslagsspelaren tvingades avbryta kidnappningsplanen då de upptäckte att "det är mycket poliser ute aktuell natt", kan man fortsätta att läsa i domstolshandlingarna.

 • Jamshid Jamshidi

  Gällande planeringen av kidnappningen ska Yasin föreslagit hur delar av fällan ska byggas upp. Detta enligt åklagaren som uppger att Yasin föreslagit att han ska ta med offret, och att ex-landslagsspelaren ska dra ut offret när de stannar med bilen vid ett rödljus.

  I åklagarens handlingar står att läsa:

  "Upplägget är att ta NN (artisten) i närheten av studion i stan, men när han åker vidare till en studio på Solna och ändras planen till att ta honom där. Upplägget ändras återigen, till att ta NN (artisten) när han åker hem".

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Artisten Yasin i stort gängåtal

LÄS VIDARE

Här är de åtalade i målet mot Vårbynätverket

ÄMNEN I ARTIKELN

Artisten Yasin i stort gängåtal

Yasin Abdullahi Mahamoud

Kriminella nätverk

Stockholm

Vårberg