Polisen varnar för liga - har lurat till sig dryg miljon

avEvalisa Wallin

KRIM

En liga har lurat uppemot fyrtio privatpersoner på bland annat bilar och klockor för drygt en miljon kronor. Nu vill polisen varna människor för bedragarna – som man tror sig veta vilka det är.

– Vi har oerhörda problem med våra resurser kontra antalet ärenden, därför har det här blivit liggande ett tag, säger Mikael Månsson vid Östgötapolisen.

1 av 2 | Foto: Privat
Roland Bååth lurades på sin bil av bedragarna.

Polisen i Östergötland har sedan början av sommaren fått in uppemot fyrtio anmälningar gällande bedrägerier som gått till på liknande sätt. Det handlar om ett antal män i 20-årsåldern som kontaktar personer som satt in annonser på köp- och säljsajten Blocket. Det har främst rört bilar som är till salu men även tv-apparater och klockor har förekommit.

– De åker till säljaren och säger att de vill köpa grejen och att de gör transaktionen i telefonen, säger Mikael Månsson, förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Östergötland.

Visade överföring - fick bilen

Brottsoffren finns i såväl Östergötland, Kronoberg, Sörmland och Örebro län. Roland Bååth, som är en av de som drabbats av ligan, satte i mitten av augusti in en annons gällande en bil han ville sälja. Han berättar att en kille i 20-årsåldern kom hem till honom i Örebro, kollade på bilen och därefter sa att han ville köpa den. Den aktuella bilen, en BMW, hade en prislapp på 105 000 kronor.

– Han skulle betala på en gång, säger Roland Bååth. Han hade gjort i ordning en app där man kunde visa att pengarna gått från ett konto till ett annat. Det var grönt och minus på hans.

Roland Bååth fotade av skärmen och trodde att allt var i sin ordning, att pengarna skulle dyka upp på kontot inom någon eller några dagar. Han beskriver också köparen som trevlig, att han inte misstänkte att han skulle bli lurad.

Pengarna dök aldrig upp

– Han fick bilen och vinterhjul men inte överföringen till Vägverket för den hade vi kvar hemma som en garanti för att pengarna skulle komma in. Det gick några dagar och vi frågade hur det gick med pengarna. Men de dök aldrig upp, säger Roland Bååth.

När han gick till sin bank för att kontrollera överföringen förstod han att mannen lurat honom och polisanmälde.

– Vi har en ganska god bild av vad det är för gäng. Det är företrädesvis en killes SEB-konto som använts eftersom de möjliggör att backa transaktionen rent tekniskt, säger Mikael Månsson.

Misstänker män i 20-årsåldern

Utöver personen vars konto har använts är det ytterligare några män i 20-årsåldern som polisen misstänker ingår i ligan.

Varför griper inte polisen in om ni vet ungefär vilka det är?

– Det är inte så enkelt att bara gå på det som säljaren har sagt, att personen sa sig heta det och det och att det är den personens konto som använts. Vi måste ha fotokonfrontationer och få folk att peka ut gärningsmännen och det tar tid, säger Mikael Månsson.

Enligt Månsson har polisen i Östergötland ”oerhörda problem med våra resurser kontra antalet ärenden” och säger att det är därför som utredningarna blivit liggande ett tag.

Varnar säljare för ligan

Mikael Månsson vill uppmana människor som lägger ut annonser på Blocket att vara försiktiga när de blir kontaktade, och att inte lämna över något innan de verkligen är säkra på att pengaöverföringen skett.

– Se till att pengarna sitter på ens eget konto innan man lämnar ifrån sig varan. Man ska inte godta att de visar upp en transaktion i telefonen och lämna ifrån sig grejerna, säger Månsson.

ARTIKELN HANDLAR OM