Hjälpte skadad man - greps inför ögonen på sin son

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Amir hölls frihetsberövad i tio timmar.
KRIM

Inför ögonen på sin treåring greps Amir, hans fru, rörelsehindrade svärmor och svåger.

I tio timmar hölls de sedan frihetsberövade.

– Det enda vi hade gjort var att försöka hjälpa en svårt skadad man, säger Amir.

Och nu säger åklagaren att inget tyder på att ett brott överhuvudtaget har begåtts.

Det var tidigt i lördags eftermiddag. Amir, 35, hans fru och son var hemma i Spånga när telefonen ringde.

– Det var min svåger. Han berättade att hans grannar hittat min svågers inneboende, svårt skadad i skogen, och att de behövde hjälp att larma eftersom de inte talade så bra svenska.

Amir ringer 112. Samtidigt slänger han och familjen på sig kläder och sätter sig i bilen för att köra mot svågerns hem i Nacka.

– Vi kommer fram en halvtimme senare ungefär. Då har ambulansen redan varit där och tagit med den skadade mannen.

Beordrade ut alla ur huset

Svågern berättar att hans grannar efter en blöt fest på fredagsnatten hittat en av festdeltagarna blodig i skogen på lördagen.

– Ingen hade tydligen följt med i ambulansen, så vi uppfattade inte att det var så allvarligt.

Amir och hans familj bestämmer sig för att tillbringa dagen hemma hos svågern - de är ute i trädgården, och röker fisk på tomten.

– Sedan, efter en timme, kommer en ensam polisman. Han beordrar ut alla ur huset, och säger till oss att sätta oss på gräsmattan.

Polisen ber dem, säger Amir, att sätta sig skilda från varandra. Sammanlagt är de sex personer. Amir, hans fru, svåger, svärmor, en inneboende och en vän till svågern. Plus den treåriga sonen.

– Vi frågar vad det är som hänt, men han säger bara till oss att vara tysta. Efter en halvtimme kommer ytterligare en patrull, och jag frågar om jag får hämta en jacka till treåringen, men de beter sig väldigt dominant och säger bara ”Håll käften” och ”Det är vi som bestämmer”.

Han säger att sonen var rädd och frös så han skakade. Det har börjat regna.

Beläggs med handfängsel

Amir har även två andra barn, åtta och femton år gamla. Åttaåringen är hos en granne i Spånga, och femtonåringen med en väninna. Men när Amir frågar om han får kontakta dem och berätta var de är möts han, säger han, av tystnad.

Efter två timmar på gräsmattan kommer ett befäl och säger att samtliga ska gripas. En av dem protesterar, då trycks han ner på marken och beläggs med handfängsel.

– En som var befäl sa att socialen skulle komma och hämta min son. Jag lyckades iallafall få dem att ringa min mamma, så att socialen kunde köra honom dit.

Alla sex vuxna, inklusive den rörelsehindrade svärmodern, fördes till polishuset.

– De fotograferade oss, tvingade oss att ta av oss våra kläder och satte oss i varsin cell, utan att de ens ställt en enda fråga om vad som hänt, om vad vi varit med om.

Tog blodprov

I flera timmar blir de sittande, utan någon som helst information, isolerade från varandra.

– Sedan kommer det en utredare, han delger mig misstanke om försök till mord. Då fattar jag allvaret. De tar blodprov och dna-prov på mig, och på alla de andra.

Efter ytterligare några timmar förhörs Amir.

– Jag berättar vad jag vet, vad som hänt under dagen, och att jag inte kom till platsen förrän efter att ambulansen hämtat den skadade killen. Jag berättar att det var jag som ringde 112 och dirigerade dem till svågern.

Efter förhöret förs han tillbaka in i cellen. När hans fru delges misstanke bryter hon, säger Amir, ihop, och förhöret får avbrytas.

– Det var ju en extrem situation att hamna i, hon var väldigt chockad.

Släpptes - i häktets kläder

Det har hunnit bli sent. Lamporna släcks i korridorerna. Amir lägger sig på britsen för att försöka sova.

– Men det var ju helt omöjligt. Vid 02-tiden kom utredaren tillbaka och sa att vi skulle släppas.

I häktets kläder, shorts och t-shirt, förs de ut. De får inte tillbaka sin kläder, inte heller sina mobiltelefoner.

– Min fru var djupt skakad av situationen”. Till slut fick vi dem att åtminstone ringa en taxi åt oss, så vi kunde ta oss hem.

I runt tio timmar var de frihetsberövade. De misstänktes för ett brott, om det överhuvudtaget var ett brott, som de inte varit i närheten av när det skedde.

– Sedan vi släpptes har vi inte hört ett ljud. Och vi har inte fått tillbaka våra telefoner eller kläder.

Den skadade mannen, som hade förts till sjukhus när Amir och hans familj kom till Nacka avled på sjukhuset.

”Inget tyder på brott”

Polisen utreder därför det som hänt som ett misstänkt dråp.

Men under tisdagen kom det preliminära obduktionsresultatet.

– Och i nuläget finns det inget som tyder på att det ligger något brott bakom mannens död, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Viktoria Törnqvist.

Hon säger att den bild som obduktionen gett stämmer överens med den bild som personerna som förhörts gett - att mannen fallit och skadat sig i skogen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Nacka