Krim

Hemtjänstanställd frias för cementmord

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

I april 2014 kom det sista livstecknet från mannen i 85-årsåldern.

Drygt två år senare hittades han död i en soptunna – täckt med cement.

En hemtjänstanställd misstänktes ha mördat honom – men nu friar Borås tingsrätt honom från mordmisstankarna.

Den 30 april tog mannen i 85-årsåldern ut 200 000 kronor från sitt bankkonto. Det var sista gången han sågs i livet.

I början av 2015 anmäldes han försvunnen och anhöriga kontaktade Missing People. De sökte efter honom vid hans gård utanför Svenljunga – men utan resultat. Också polisen sökte efter den försvunne mannen.

Drygt två år senare, i juli 2016 åkte hans gode man ut för att tömma mannens gård inför en försäljning. När man skulle tömma en soptunna så upptäcktes mannens kropp, gömd i cement.

Polisen tillkallades och på gården hittade man gamla tomma säckar med cement.

Misstänkte hemtjänstanställd

En hemtjänstanställd som arbetat för mannen i 85-årsåldern misstänktes för att ha med hans död att göra och i november 2016 anhölls han, misstänkt för mord. Anhållandet hävdes några dagar senare – innan han mindre än två månader senare anhölls, för att senare släppas igen.

Enligt åtalet så misstänktes den hemtjänstanställde för att ha mördat mannen, i ett motiv som enligt åklagaren berodde på pengar. Dessutom misstänkte åklagaren att mannen stulit de 200 000 kronorna och dessutom stulit mannens bil. Kort efter att mannen i 85-årsåldern sågs senas fick den hemtjänstanställde och hans hustru en bättre ekonomi och ökade sin konsumtion, enligt förundersökningen.

Frias från mordmisstankar

Nu väljer Borås tingsrätt att fria mannen från mordet. Han frias också från misstankarna om grovt rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Han döms däremot för bedrägeri och barnpornografibrott.

Leif Silbersky försvarade mannen som nu friats och enligt domen så menade han att det inte gått att fastställa dödsorsaken och att man därför inte kan vara säker på att han verkligen mördades.

Enligt tingsrätten talar undanröjandet av kroppen, alltså att han hittades i soptunnan gömd i cement, mycket starkt för att mannen i 85-årsåldern blivit mördad, även om dödsorsaken inte har gått att fastställa på grund av skicket som kroppen varit i när den hittades.

Avlyssningar räcker inte som bevis

Efter att den hemtjänstanställde anhölls första gången så gjorde polisen avlyssningar av mannen, där han bland annat sa: ”han dog, jag tog livet av han, ursäkta mej”, enligt domen.

Han sa också, enligt domen och förundersökningen: ”Du skulle ha varit med när de ströp honom” och ”jag la han i soptunnan, det var bråttom”.

Men enligt domen är uttalandena motsägelsefulla – han säger också saker som: ”jag har faktiskt inte gjort det”.

Mannen har förklarat att samtalen, som han ofta förde med sig själv, är en sammanblandning av dikt och verklighet.

Enligt tingsrätten hade det krävts att mannen skulle ge en detaljerad beskrivning av händelseförloppet för att de skulle räcka som bevis för att han faktiskt mördade mannen i 85-årsåldern.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert: