Peter stalkar sin exflickvän: ”Jag vet att det jag gör är fel, men jag gör det ändå”

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Peter Wixtröm

Peter och Marias förhållande tog slut – men han kunde inte acceptera uppbrottet.

I stället började han stalka henne och skicka hundratals meddelanden om dagen.

– Att jag inte fysiskt kan nå henne är hennes trygghet, för då hade jag stått utanför hennes dörr, säger Peter.

Peter bor i Mellansverige och arbetar med it. För drygt två år sedan tog hans förhållande med Maria slut, de hade då varit ett par under några år. Det var hon som bestämde sig för att avsluta relationen.

Vad hon inte visste då var att Peter skulle börja förfölja henne och vägra lämna henne ifred.

– När hon valde att bryta så sprack det i huvudet på mig och jag fick som en psykos. Jag kunde inte acceptera ett brustet hjärta, säger Peter och tillägger:

– Jag har fått mitt hjärta krossat förut, men det har aldrig blivit på det här sättet. Jag har aldrig stalkat en person på det här sättet innan och jag kan inte sätta fingret på exakt varför det blev så nu.

”Ingen spärr”

Peter berättar att han kunde skicka hundratals meddelanden till Maria om dagen.

– I början svarade hon fortfarande. Jag skrev en massa otrevliga saker. Jag hotade henne och hennes familj och hon skrev till mig att jag skulle dra åt pipan och aldrig någonsin kontakta henne igen och det eldade bara på mig. Jag ville inte sluta ha kontakt med henne, säger han och tillägger:

– Nu skriver jag 20 meddelanden i veckan ungefär, men när det var som värst så fanns det inte en tanke innan jag tryckte på skicka-knappen. Då tänkte jag inte på att det jag gjorde var fel, utan det var efteråt jag insåg att det var dumt. Då hörde jag av mig för att be om ursäkt och sedan bara fortsatte det. Det gick väldigt fort och jag har ingen spärr som sätter stopp.

Maria bor inte i Sverige, vilket Peter menar var vad som hindrade honom från att söka upp henne fysiskt efter uppbrottet.

– Hade hon gjort det hade jag nog suttit i fängelse i dag. Att jag inte fysiskt kan nå henne är hennes trygghet, för då hade jag stått utanför hennes dörr, säger Peter.

Kontaktade polisen

Det är inte bara via meddelanden som Peter försökt komma i kontakt med Maria. En gång hörde han av sig till polisen i landet där Maria bor och anmälde henne försvunnen.

– Jag skrev till polisen att jag saknade henne och polisen tog reda på vem hon var och var hon bodde och höll ett förhör med henne och så fick jag feedback från polisen som kontaktade mig. Så jag lyckades liksom nå henne via polisen.

Men varför hejdar du dig inte?

– Jag vet att det jag gör är fel. Jag vill inte, men jag gör det ändå, menar Peter.

För några månader sedan sökte han hjälp för att försöka komma tillrätta med sin problematik och nu får han psykologisk behandling för sitt stalkning-beteende.

– De kom fram till att jag har ångest och depression i botten vilket triggar till att jag börjar skicka meddelanden, vilket i sin tur ger mig mer ångest, så det är en otäck spiral.

Peter tycker att det borde finnas mer hjälp att få, och att kunskapen om stalkning och vad det innebär borde bli större.

– Jag önskar också att det fanns mer hjälp för offren. Inte bara för mitt ”objekt” utan generellt för personer som blir utsatta för sådana som jag. Men för att jag, och andra som mig, inte ska hålla på så här behöver vi hjälp att behandla det, då skulle vi kanske bli en mindre samhällsbelastning.

”Hatar nog mig”

Trots att förhållandet tog slut för två år sedan fortsätter Peter att stalka Maria, även om han menar att förföljelsen inte är lika intensiv längre.

– Jag har inte slutat utan gör det fortfarande. Men jag skickar mindre direkta meddelanden och jag gör andra saker för att tillfredställa mitt behov av att snoka. Nu försöker jag hacka mig in i hennes mejl och på hennes Facebook-konto.

Tänker du på hur hon ser på dig?

– Hon hatar nog mig mer än någon annan i denna värld, och det förstår jag och har full förståelse för. Men det är också det som triggar mig. Jag vill be om ursäkt och då fortsätter jag.

Fotnot: Peter och Maria heter egentligen något annat.

Publicerad:

LÄS VIDARE