”Det är fruktansvärt tragiskt”

KRIM

Man misstänks för grov mordbrand

1 av 4

HÖRBY. Grannarna till familjen är chockade och förvånade efter nattens våldsamma brand som ödelade en villa. En man i 30-årsåldern misstänks ha tänt på villan samtidigt som hans anhöriga och ett litet barn befann sig där.

– Det måste vara fruktansvärt att bli av både med hela sitt hem och att någon i familjen misstänks för att ha gjort det, säger en granne.

Grannarna i Hörby har svårt att greppa det som hände natten till tisdagen. En villa började brinna våldsamt och brann ned till grunden. En yngre man är misstänkt för att ha tänt på huset samtidigt som hans anhöriga befann sig där inne.

– Det är fruktansvärt. Men det är tur att de fick hjälp ut innan det var övertänt, säger familjens närmaste granne.

Fönstren exploderade

Hon berättar att det var en overklig känsla att komma ut på trappan och se grannhuset stå i lågor.

– Lågorna slog ut från fönstren och det smällde kraftigt när fönstren exploderade. Jag trodde knappt mina ögon, säger hon.

När den första chocken lagt sig och hon insåg att grannfamiljen lyckats ta sig ut från huset började hon oroa sig för sitt eget hus.

– Vårt garage ligger fyra meter från deras tomt och hade det blåst skulle de kunna ha börjat brinna där. Men jag måste ge en stor eloge till räddningstjänsten. De var väldigt effektiva och lyckades hindra spridning.

Råkade ut för olycka

Flera grannar beskriver familjen som lugn och trevlig. Mannen ska dock ha haft det jobbigt de senaste åren, och råkade ut för en olycka som påverkade honom mycket.

– Han ska ha mått väldigt dåligt och haft mycket ont efter olyckan, säger en annan granne.

Hon är förvånad och ledsen över det som har inträffat.

– Jag tycker så synd om familjen. Jag skulle aldrig tro att något sådan skulle hända. Han verkade väldigt snäll.

Misstänkte på sjukhus

Mannen hade tagit sig upp på taket när räddningstjänsten kom till platsen. Han ville först inte komma ned men ska sedan ha hoppat ned och skadat sig i fallet. Han skador ska inte vara livshotande.

Enligt åklagare Titti Malmros vårdades han under tisdagen fortfarande på sjukhus. Polisen misstänker att han anlade branden.

– För närvarande är mannen misstänkt för grov mordbrand. Det handlar om en situation med en villa där det fanns andra personer i. Det fanns fara för liv och hälsa, säger Titti Malmros, åklagare.

Utreder branden

Hon förklarar att polisen ska göra en teknisk undersökning vid huset och höra ett antal personer om händelsen. I övrigt är hon förtegen om utredningen.

– Det är så pass tidigt i utredningen så jag väljer att inte kommentera ytterligare. Det är i ett känsligt läge.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hörby

Bränder

Brott