Nu ska Lottas fall granskas

KRIM

Hennes anmälan lades ner – en vecka senare var hon död

1 av 2

Lotta var livrädd för sitt ex och anmälde honom.

Men efter hot ville hon inte längre medverka i polisutredningen – och då lade åklagaren ner ärendet.

Fem dagar senare misshandlades hon till döds.

Beslutet har fått kritik och nu ska åklagarkammaren som fattade det granskas.

Foto: Lotta hittades svårt misshandlad i sin lägenhet. Några dagar senare dog hon av sina skador. Den 33-årige mannen sitter häktad misstänkt för dödsmisshandeln.

När Lotta, 41, träffade den 33-årige mannen var han uppvaktande och kärleksfull. Folk i Lottas närhet reagerade på att relationen verkade utvecklas så snabbt.

Redan några dagar efter att de träffats stod det på Facebook att Lotta och 33-åringen var ett par.

– Han tvingade henne att ändra och skriva positiva saker om honom på Facebook. Många reagerade på att hon skrev konstiga saker, säger en anhörig.

Hotade henne

Det tog inte lång tid innan 33-åringen började visa en annan sida.

Han blev svartsjuk och kontrollerande.

Och våldsam.

– Det tog inte lång tid innan den första smällen kom, säger en vän till Lotta.

Hon försökte göra slut men det ville 33-åringen inte acceptera. Han hotade henne, hennes familj och till och med hennes hund.

Under våren tvingades Lotta bo på olika adresser på grund av hotbilden från 33-åringen.

Den 25 maj anmälde Lotta 33-åringens trakasserier.

Svåra hot

En anmälan om grov kvinnofridskränkning upprättades och 33-åringen anhölls i sin frånvaro men när förhör skulle hållas med Lotta nästa dag ville hon inte längre medverka. Hon var för rädd.

Enligt de anhöriga drog Lotta tillbaka sin historia efter svåra hot från 33-åringen.

– Hon kände sig så fruktansvärt rädd. Han hotade med att han skulle döda hennes vänner och anhöriga. Till och med hennes hund skulle han döda, säger en anhörig.

Efter att Lotta inte längre ville medverka i polisutredningen – vare sig med att ge namn på eventuella vittnen eller ge tillstånd till polisen att begära ut hennes sjukjournaler – valde åklagaren som då höll i fallet att häva anhållandet av 33-åringen.

Fem dagar senare misstänks han ha kommit hem till Lotta och misshandlat henne så svårt att hon avled några dagar senare.

Ska granskas

Beslutet har kritiserats.

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem har kallat hanteringen av fallet för "oroväckande".

– Om det kommit fram uppgifter om att hon känt sig hotad och därför dragit sig ur borde det omedelbart ha föranlett en närmare utredning om hur det har gått till, vilka hot som har framförts och så vidare. Och skulle det vara så att de här uppgifterna finns med i utredningen och man inte gjort något åt det är det synnerligen allvarligt.

Nu ska hanteringen av fallet granskas.

Per Nichols som är chefsåklagare på kammaren som handlade det första ärendet om Lotta och 33-åringen säger i ett pressmeddelande att det, när Lotta inte längre ville medverka i utredningen, inte fanns någon bevisning.

– Det bedömdes att polisförhöret med kvinnan inte skulle räcka för att en domstol skulle häkta mannen. Enbart den omständigheten att en gärningsman tidigare begått brott räcker inte för en domstols beslut om häktning.

"Djupt tragiskt"

Men Nichols anser att handläggningen ändå bör ses över:

– Ärendet är djupt tragiskt och jag är, som alla andra, bedrövad över det som skett.

– Omständigheterna i ett ärende som detta innefattar svåra bedömningsfrågor. Jag har därför den 8 juni, i enlighet med Åklagarmyndighetens rutiner, överlämnat ärendet till myndighetens tillsynsavdelning för bedömning av själva handläggningen.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM