Här går männen till attack mot civilklädda väktare – efter köttstölden

Uppdaterad 2018-06-12 | Publicerad 2018-06-07

Trion upptäcks när de stjäl oxfilé och rakhyvlar på Ica Kvantum i Nödinge.

När de konfronteras av butikskontrollanter uppstår bråk – och övervakningskameran fångar när de misshandlar en av kontrollanterna.

– Vi vill ha hjälp att identifiera männen eller få tips om var de kan befinna sig, säger Håkan Gillenskog vid polisen i Kungälv-Ale.

Den 16 april klockan 14.40 upptäcks tre män som misstänks stjäla varor på Ica Kvantum vid Ale torg i Nödinge.

– Männen går in i butiken och packar ner en massa varor i en väska, vilket uppmärksammas av butikkontrollanterna som följer efter dem. När de passerat kassan, i hallen vid entrén, konfronterar kontrollanterna männen, säger Håkan Gillenskog, inspektör vid polisen i Kungälv-Ale.

Männen misstänks ha stulit varor för tusentals kronor: bland annat elektriska rakhyvlar, toalettartiklar, energidryck och oxfilé.

På övervakningskameran ser man hur de två civilklädda butikskontrollanterna stannar männen, samtidigt som en av männen pratar i telefon – ett samtal som en av kontrollanterna försöker avbryta.

– I början låtsas han förmodligen ringa någon för att verka upptagen eller distrahera men då tar vakten ner hans hand för att han ska lyssna på vad han säger och då börjar bråket, säger Håkan Gillenskog.

Förs till sjukhus

På övervakningsfilmen som polisen nu går ut med ser man hur tumultet uppstår – och hur den ena av butikskontrollanterna får motta slag och sparkar samtidigt som männen håller fast honom.

– Man ser hur gärningsmannen i grön jacka riktar ett eller två kraftiga slag mot kontrollanten när han står böjd samtidigt som en annan av gärningsmännen har kopplat ett grepp om honom så att ryggen blottas. Sedan sparkar de honom i bröstet, säger Gillenskog.

Männen springer sedan från platsen, samtidigt som en av kontrollanterna förs till sjukhus.

– Han avförs med ambulans med skador i njurarna.

Polisen vädjar om tips

Ett vittne följde efter en av männen på avstånd – och såg hur han försvann mot Södra Klöverstigen i Nödinge. Därefter upphörde spåren efter männen.

Polisen gick under förra veckan ut med övervakningsfilmen för att få hjälp från allmänheten med att identifiera männen på filmen.

Håkan Gillenskog beskriver männen som 25–30 år gamla och att de inte pratar svenska.

– De sa något på engelska men de pratade väldigt dåligt.

Den som tror sig ha tips att lämna till polisen i Kungälv-Ale kan kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

– Vi vill ha tips om vilka männen kan vara eller var de kan uppehålla sig.

En man identifierad

Efter att Aftonbladet publicerat filmen på männen har polisen fått in flera tips och den 12 juni hade de lyckats identifiera en av personerna i videon.

Har ni gripit mannen?

– Nej, vi har inte kommit så långt, tipsen kom in för någon dag sedan. Vi ska invänta en åklagare som sedan kommer med direktiv, säger Håkan Gillenskog.

Polisen har även fått in tips på vem mannen klädd i grön jacka och jeans kan vara.

– Han är inte identifierad till hundra procent. Det ser ut som att han förekommer med två olika namn.

– Vi kommer med stor sannolikhet att hitta honom.

Den tredje mannen är fortfarande oidentifierad.

Följ ämnen i artikeln