Linda överfölls av två okända män – polisen vädjar om hjälp

avAugust Håkansson

Det har gått snart ett år sedan Linda blev överfallen av två män som försökte våldta henne. Men händelsen upprepas i hennes huvud, varje dag.

– De slog, de sparkade. De höll fast mig, satt på mig. Jag fick ingen luft, för någon höll för munnen på mig. Jag hade panik, berättar Linda i ”Efterlyst”.

Nu vädjar polisen om hjälp från allmänheten i jakten på gärningsmännen.

Linda minns inte vad hon säger i sitt samtal till 112. Hon har precis blivit utsatt för något som kommer att påverka hela hennes liv.

Hon sitter gömd i ett buskage i närheten av Holmsvägen i Motala i Östergötland.

– Jag tänkte någonstans att de skulle komma tillbaka. Det tog en lång tid innan jag förstod att de inte skulle det, säger Linda till tv-programmet Efterlyst.

Fotbollskväll med kollegor

Det är den 10 november 2017 och bara några timmar tidigare har hon varit ute med några kollegor på restaurang O’Learys i centrala Motala. De skulle se en fotbollsmatch.

Efter första halvlek, strax före klockan 22, bestämmer sig Linda för att gå hem. Hon är trött och ska upp tidigt dagen efter.

I korsningen Gästisgatan/Fabriksgatan, inte långt ifrån restaurangen, lägger hon märke till två män.

– Hon reagerar på att de här männen beter sig konstigt. De flaxar med armarna, hon uppfattar att de är påverkade av alkohol eller narkotika, säger John Skoog, polisens utredare.

Släpas till en sandlåda

Linda fortsätter vägen hem. I korsningen Vadstenavägen/Sveavägen ser hon tre personer, som kan vara nyckelvittnen i utredningen. Det är både killar och tjejer och en av dem har en cykel.

På en gångbana intill Holmsvägen blir Linda överfallen av de två männen hon tidigare sett.

– Jag hinner inte vända mig om, säger Linda.

Männen slår ner henne och bär henne över ett staket till en lekplats. I en sandlåda fortsätter de misshandla henne brutalt med ett tillhygge och försöker slita av henne kläderna.

– De slår, de sparkar. De håller fast mig, sitter på mig. Jag får panik och känner att ”nu dör jag”. Jag sitter fast och det gör ont, säger Linda.

Får hjälp av boende

Till slut lyckas hon skrika högt. Då börjar en hund i närheten att skälla.

– Den slutar inte och jag fortsätter att skrika, men de försöker få mig att bli tyst.

– Men sedan plötsligt släpper de mig. Och springer därifrån.

När männen har lämnat platsen lyckas Linda larma polis och får hjälp av en boende i området.

Söker nyckelvittnen

Det har nu gått snart ett år sedan händelsen. Men polisens utredning står still, trots att omfattande dörrknackning har gjorts i området kring brottsplatsen.

– Vi behöver allmänhetens hjälp för att hitta de här två männen, säger John Skoog.

Polisen är intresserad av iakttagelser i området i Motala på kvällen den 10 november förra året.

De är också särskilt intresserade av att komma i kontakt med de tre unga personer som vid 21.30–22-tiden befann sig i korsningen Vadstenavägen/Sveavägen. De här personerna kan ha gjort viktiga iakttagelser.

”Går på repeat i huvudet”

Trots att det gått tio månader sedan överfallet påminns Linda om det – varje dag.

– Jag är inte som vanligt, jag är inte mig själv. Jag går inte ut ensam. Jag är inte så självständig, jag har tappat lite av det.

I dag lider hon av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

– Det är som att det värsta man upplevt i sitt liv går på repeat i huvudet.

Har du något du skulle vilja säga till de som gjorde så här mot dig?

– Nej. Det finns ingenting att säga som till dem som är tillräckligt kraftfullt för att de ska förstå vad de har gjort. Vad de har tagit från mig, säger Linda.


Har du uppgifter om händelsen – eller är du en av de tre personer som befann sig vid korsningen Vadstenavägen/Sveavägen i Motala den 10 november förra året? Ring Efterlyst på 08 702 00 90 eller mejla efterlyst@tv3.se.

Efterlyst sänds torsdagar 20.00 i TV3.


”Linda” heter egentligen något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM