Akilov rekade vid Regeringskansliet - fångades på bild

KRIM

Dagarna innan terrorattacken gick Rakhmat Akilov runt i centrala Stockholm för att en välja en plats för sitt dåd.

Han fångades av övervakningskameror när han rekade vid Näringsdepartementet.

Efter att Rakhmat Akilov beslutat sig att utföra ett terrordåd i Sverige gick han runt i centrala Stockholm och tog bilder på platser som han tyckte var ”lämpliga” för hans gärning. Två fredagar i mars, den 17 och den 24, var han ute och rekognoserade.

I ett förhör sa han att han valde Drottninggatan för att det var ”så många flaggor där” som tillhörde stater som kämpar mot Islamiska staten.

Efter att han gripits hittade poliserna bilderna i hans mobil och kunde på så sätt få en bild av hur han rörde sig och vilka platser och objekt han tittade på, innan han fattade det slutliga beslutet. Han tog bilder på bland annat Hötorget, Sveavägen och Drottninggatan. Den 17 mars tog han flera bilder mellan klockan 15.58 och 16.52, bland annat på Drottninggatan.

Polisens utredning visade att han klockan 16.44 kom till byggnaden på Vasagatan där delar av Regeringskansliet sitter och tog två bilder där, innan han gick vidare.

1 av 5 | Foto: Polisen

Fångades av övervakningskameror

Han fångades på övervakningsbilder när han går upp för trappan och tittar in. Han är klädd i en mörk jacka, jeans och har en grön mössa på huvudet.

I ett PM från polisen, som ingår i förundersökningen, står det:

Den misstänkte mannen kommer norrifrån och passerar Regeringskansliet på Vasagatan 28. Strax efter att han passerat kommer han tillbaks i bild. Han går upp för trappen till entrén och
tittar in genom fönstret i porten. På filmen kan man se att han har sin mobil i handen. På filmen kan man se att han tar kort ut mot gatan. Man kan se på mobilen att skärmen blinkar till när bilden tas. Mannen vrider sig sen mot norr och tar troligtvis även en bild norrut på Vasagatan. Lämnar sedan platsen söderut. Mannen på filmen är samme man som tidigare gått Drottninggatan norrut. Kl 16:21 passerade han Drottninggatan 104 och är nu på Vasagatan 28n kl 16:44. Okänt vad han varit eller gått under tiden där emellan.”

Han förberedde dådet i månader 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM