Misstänktes ha mördat 17-åring under permission – frikänns

KRIM

18-åringen fick obevakad permission från ungdomshemmet i Göteborgsområdet.

Då misstänktes han ha rest till Stockholm och mördat en 17-åring i närheten av en lekplats.

Men nu väljer tingsrätten att fria honom från mordet.

1 av 7 | Foto: P-O Sännås
Polistekniker på plats där man hittade kroppen.

18-åringen var placerad på ett ungdomshem i Göteborgsområdet för pojkar med psykosociala problem som kriminalitet och missbruk. En helg i juni fick han permission för att åka till Stockholm och umgås med familj och vänner.

Men när han efter helgen återvände från Stockholm greps han istället, misstänkt för mord.

Under helgen misstänktes han nämligen ha dödat en 17-årig man, som hittades död i en skogsdunge i Åkersberga, norr om Stockholm.

18-åringen och 17-åringen ska ha stämt träff vid en skola i Åkersberga för att köpa alkohol men då har någonting hänt och enligt åklagaren hade 18-åringen börjat slå och sparka mot 17-åringens huvud. Dessutom menade åklagaren att han skurit 17-åringen i ansiktet med en kniv och huggit honom i armen. Efteråt ska han ha tvättat bort blodet från sina skor med Coca-cola, inhandlad på en mack i närheten.

18-åringen själv förnekar brott.

Nu väljer tingsrätten att fria 18-åringen från mordmisstankarna.

Enligt tingsrätten finns det inte några tvivel om att 17-åringen utsatts för en allvarlig misshandel som tagit hans liv, men man menar alltså inte att det är bevisat att det är just 18-åringen som ligger bakom hans död.

Saknas teknisk bevisning

När 18-åringen på söndagskvällen återvände till ungdomshemmet tvättade han sina nyinköpta skor i tvättmaskinen och när skorna sedan undersöktes upptäcktes fläckar som såg ut att komma från blod – men Nationellt forensiskt centrum, NFC, kunde inte ta fram DNA från fläckarna för att jämföra med offrets blod.

Och den kniv som åklagaren menade hade använts vid misshandeln har inte återfunnits och det finns enligt tingsrätten ingen teknisk bevisning som binder 18-åringen till dödsmisshandeln.

Permission från ungdomshem

Efter att ungdomshemmet fått kännedom om vad som hände under den obevakade permissionen upprättade man en rapport om allvarlig händelse, men enligt verksamhetsdirektören för SiS-ungdomsvård i södra Sverige kunde man inte komma fram till att man brustit i några rutiner gällande permission.

Efter att 18-åringen åtalades beslutade dock verksamhetsdirektören att lyfta frågan från avdelningen och starta en internutredning.

Det är vanligaste mordvapnet 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm