Konspirationsteorier sprids – efter 33-årige mannens död

Den 33-årige mannen kallade sig medborgarjournalist, och granskade det han beskrev som ”etablerade medier”.
Förra veckan lade han ut en film där han gjorde hembesök hos Aftonbladets Robert Aschberg.
Bara dagar senare avled 33-åringen.
Nu sprids en konspirationsteori att Robert Aschberg har med dödsfallet att göra.

Den 33-årige mannen beskrivs som en aktivist, medborgarjournalist och systemkritiker.

I flera uppmärksammade filmer på nätet har han med kamera åkt hem till massmediala makthavare, och journalister för att ställa dem till svars med ”deras egna metoder”.

Hyllat NMR

Bland annat har en reporter på Expressen och tidningens chefredaktör Thomas Mattsson, fått besök i sina hem av 33-åringen - besök som hyllats i högerkretsar.

33-åringen har också på nätet öppet hyllat nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Den nionde december publicerade han ett klipp från när han besökte Aftonbladets medarbetare Robert Aschbergs hem.

Detta efter att Aschberg i ”200 sekunder” konfronterat hårfrisören Åsa Westerberg, som spridit falska uppgifter om asylaktivisten Fatemeh Khavari på Facebook.

Syftet med 33-åringens besök var enligt filmen att ”ställa frågor”, eftersom ”Aschberg kommer till våra kompisars jobb”.

Var inte hemma

I filmen syns hur Robert Aschbergs fru öppnar, och meddelar att Robert inte är hemma.

– Det är en viktigt markering, även om vi inte fick tag på Robert, säger 33-åringen efter att hustrun stängt dörren i klippet.

– Kommer han till vanligt folks jobb tvivlar jag inte en sekund på att göra detta igen.

Robert Aschberg, som befann sig på tjänsteresa i Kiruna vid tiden för 33-åringens besök, säger att det är medborgarjournalisters fulla rätt att konfrontera makthavare inom media.

– Men det måste ju finnas någon sorts verkshöjd, vi skulle ju aldrig publicera en konfrontation, där vi inte ens fick tag på den vi skulle konfrontera. Jag misstänker att det här är mer en politisk show än medborgarjournalistik. säger han.

Hittades död i sitt hem

Några dagar efter att klippet publicerats hittades 33-åringen död i sitt hem. Det finns i nuläget inga misstankar om brott i samband med dödsfallet, men på flera högersajter sprids uppgifter om att Robert Aschberg kan ha med dödsfallet att göra.

– Jag utgår ifrån att det är en försvinnande liten minoritet av de som flockas på de här obskyra forumen som tar det här på allvar, säger Robert Aschberg.

Han menar att man försöker göra den avlidne 33-åringen till de högerextremas Che Guevara, en martyr.

– Samtidigt har de här vildaste konspirationsteoretikerna så liten trovärdighet att de blir en belastning för den högerextrema rörelsen. De hindrar dem från att nå ut på ett ”seriöst” sätt med sina, enligt mig förkastliga budskap. Jag har till och med blivit kontaktad av en profilerad högerextremist som ger uttryck för just detta och velat diskutera saken.

Publisert: