Polisen har säkrat dna-spår efter mordet i Upplands Väsby

Av: Eric Tagesson, Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Genombrott i utredningen av mordet i löpspåret

1 av 24

Polisen har säkrat DNA-spår i utredningen av mordet på den 21-åriga kvinnan i Upplands Väsby.

Nu kommer intressanta personer att topsas.

– Det ger oss goda möjligheter att få tag på mördaren, säger presstalespersonen Lars Byström.

Det var vid den tekniska undersökningen av platsen där 21-åringen hittades som polisen säkrade DNA-spår. DNA-profilen finns dock inte i polisens register.

Spåren stärker polisens förhoppningar om att kunna klara upp brottet.

– Det ger oss goda möjligheter att få tag på mördaren, säger Lars Byström, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Personer topsas

Polisen är fortsatt förtegen om utredningen. Lars Byström vill inte kommentera vilken typ av DNA-spår det rör sig om, eller var de fann spåren.

– Vi kommenterar ingenting kring brottsplatsen.

Nu när man har DNA från en misstänkt gärningsman, kommer personer som är intressanta i utredningen att topsas, alltså att polisen tar salivprov från personer.

– Sedan kan vi jämföra de proverna med de DNA-spår vi nu har. Och flera personer har redan topsats.

Var ute på löptur

Vid 18.30-tiden den 5 augusti gav sig den 21-åriga kvinnan ut på en joggingtur i Runby motionsområde i Upplands Väsby, norr om Stockholm. När hon inte kommit tillbaka vid 21-tiden slog hennes familj larm till polisen.

Efter en stor sökinsats hittades kvinnan strax efter klockan 02 död i anslutning till löpspåret. Omständigheter på platsen gjorde att polisen snabbt fattade misstankar om att kvinnan mördats.

Har fått övervakningsfilmer

Under utredningen har polisen bland annat tagit del av material från övervakningskameror som finns vid Runby skola, där löpspåret börjar. Det är dock oklart om filmerna kunnat föra utredningen framåt.

Polisen har också genomfört ett stort antal förhör med människor som rört sig i området. Utredarna är dock fortsatt intresserade av att komma i kontakt med människor som kan ha intressant information.

”Personer som har gjort iakttagelser, har kännedom om någon som betett sig på ett avvikande sätt innan, under eller efter tiden för brottet, eller av annan anledning har uppgifter att lämna, uppmanas att höra av sig”, skriver polisen på sin hemsida.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN