Brandattack mot flyktingboende i Danderyd

Av: Matilda Andersson, Sara Cosar

Publicerad:
Uppdaterad:

Ytterligare ett tilltänkt flyktingboende har utsatts för en brandattack.

I måndags meddelade Danderyds kommun att det som tidigare var Pärlans förskola skulle byggas om till ett flyktingboende. Natten till onsdagen utsattes lokalen för en brandattack.

I mitten av november var det tänkt att före detta Pärlans förskola i Danderyd skulle vara redo att ta emot ett 70-tal flyktingar. Boendet skulle vara ett tillfälligt boende för asylsökande.

Danderyds kommun hann bara meddela nyheten innan någon tände eld på bygganden. Strax innan klockan två natten till i dag larmades brandkåren till lokalerna, då brann det längs med förskolans fasad. Hur stora skadorna blev är oklart, branden släcktes snabbt av en väktare.

”Det är mordbrand”

Nu utreder polisen branden.

– Det är mordbränder det är fråga om och det är helt förkastligt, säger Christer Nilsson, polischef Stockholm Nord till Brottscentralen.

Han säger att man är orolig för att liknande attacker ska ske mot flyktingboenden där personer redan bor.

– Det är klart att vi är oroliga för det. Har man börjat elda nu så vill jag säga att man måste vara väldigt försiktig i fortsättningen. Det är illa nog som det är.

”Bedrövad”

Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, håller med.

– Jag är oerhört bedrövad och bestört över att det här skedde i Danderyd, säger han.

Han säger att det inte är någon tvekan om att brandattacken kom efter att man meddelat att byggnaden skulle bli ett flyktingboende.

– Det är väl ganska klart vad som är motivet till att man försökt sätta eld på den här före detta förskolan, säger han till Brottscentralen.

Se mer om fallet i Brottscentralen klockan 20.00 i kväll.

Publicerad: