Treårig flicka dog efter att ha fått i sig knark – pappan dömd

KRIM

Den treåriga flickan dog efter att hon fått i sig drogen karfentanil.

Hennes pappa och hans bror misstänks ha vållat flickans död genom att låta knarket ligga framme.

Nu döms pappan till fängelse i 1,5 år för vållande till annans död.

I mitten av maj 2017 dog den treåriga flickan i Uddevalla. Först senare upptäckte man att hon fått i sig en dödlig dos av det mycket farliga preparatet karfentanil. Det är ett kraftigt smärtstillande medel, som bland annat används för att söva stora, vilda djur som elefanter.

Flickans pappa och hans bror åtalades för grovt vållande till annans död, då drogen förvarats i bostaden på ett sånt sätt att flickan fått i sig en så stor mängd av preparatet att hon dött.

Enligt stämningsansökan har pappan brustit i sin omsorg och:

”Brottet bör bedömas som grovt då det har rört sig om ett mycket farligt narkotiskt preparat som har förvarats åtkomligt för barn i bostaden där hans små barn vistats. Den allvarliga faran har blivit uppenbar då ett barn avlidit till följd av att hon fått i sig narkotikan”, enligt åtalet.

1 av 2 | Foto: Polisen
I bostaden fanns nässpraysflaskor som bland annat var märkta fentany

”Tar hårt på familjen”

En närstående till flickan säger att det varit en svår tid sedan man fick reda på vad som orsakat treåringens död.

– Det tar hårt på familjen. Det blir nästan som två dödsbesked. Först trodde vi att det var en naturlig död och sedan fick vi reda på vad som orsakat det, säger den närstående.

Själva nekar bröderna till brott.

I dag föll domen vid Uddevalla tingsrätt.

Pappan döms till fängelse i 1 år och 6 månader för att ha vållat dotterns död. Samtidigt frikänns hans bror från vållande till annans död.

I stället döms flickans farbror till tre års fängelse för ringa narkotikabrott, grovt narkotikabrott och brott mot totalförsvarsplikten.

Pappan döms förutom vållande till annans död också för stöld, olovligt brukande och ringa narkotikabrott.

Saknar ansvar för barnet

Uddevalla tingsrätt menar att pappan genom att bruka och förvara – och även låta sin bror bruka och förvara – det narkotiska medlet i huset och låtit dottern komma i kontakt med knarket, brustit i sitt vårdnadsansvar:

”(Pappan) har enligt tingsrättens mening på detta sätt förefarit oaktsamt. Eftersom (dottern) har avlidit till följd av denna brist i omvårdnaden, ska (pappan) dömas för vållande till annans död”, står det i domen som också konstaterar att det rör sig om ett grovt brott.

Då rätten menar att brodern saknar vårdnadsansvar om den treåriga flickan har hennes omsorg inte varit hans ansvar, enligt Uddevalla tingsrätt, varför man frikänner honom från de brottsmisstankarna.

Tre rubriker - 14 mars 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Uddevalla

Brott

Narkotika