41-åringen misstänks för mord – har misshandlat kvinnor i 20 år

avEric Tagesson, Johanna Rapp

KRIM

För 18 år sedan dömdes 41-åringen för första gången för misshandel.

Sedan dess har han dömts för flera fall av våld mot kvinnor fått kontaktförbud mot tre kvinnor han haft en relation med.

Nu är han misstänkt för att ha mördat sin hustru.

Den 1 maj larmades polisen till en bostad på Ersboda i Umeå. Där hittade man en död kvinna – och polisen misstänkte snabbt att hennes 41-årige make låg bakom dödsfallet. Nu begärs han häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Jag vill inte kommentera hur han ställer sig till brottet, säger 41-åringens försvarsadvokat Per Nyberg.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
En man har anhållits efter ett misstänkt mord i Umeå.

Mordet ska ha skett samma dag som mannen greps.

– Jag påstår att detta har skett samma dag som polisen kommer dit, säger åklagare Axel Holmberg.

Det är inte första gången som 41-åringen misstänks för våld mot en kvinna han haft en relation med. Enligt hans belastningsregister har han dömts för flera fall av misshandel, den första redan 1998.

År 2000 misshandlade han en kvinna genom att slå henne i ansiktet, sparka på henne efter att hon fallit omkull och sedan släpa henne längs golvet. Efteråt sa han till kvinnan att han skulle döda henne om hon ringde till polisen. 41-åringen dömdes för misshandel och övergrepp i rättssak till fängelse i tre månader.

Några månader senare ansökte kvinnan om besöksförbud och 41-åringen förbjöds att kontakta eller besöka kvinnan.

Gömde sig i skogen – efter misshandeln

Fler kvinnor har sökt – och fått – kontaktförbud mot mannen. Det handlar om kvinnor som enligt domar utsatts för våld av mannen, kvinnor som han haft relationer med och hotat.

Senast 2015 dömdes 41-åringen för misshandel till fängelse i två månader, efter att ha misshandlat en kvinna han hade en relation med.

41-åringen ska ha krävt att få titta i hennes telefon – och när han inte fick det blev han våldsam.

– Har du inget att dölja kan du väl visa allt, ska han ha sagt enligt förundersökningen.

Enligt förundersökningen lyckades kvinnan sedan fly och larma 112. Efteråt berättade hon för polisen hur 41-åringen skrek och ropade efter henne. Hon berättade hur hon gömde sig i ett dike när hon märkte att 41-åringen försökte förfölja henne.

Sammanlagt har han dömts för misshandel fem gånger och har fått kontaktförbud gällande tre kvinnor. Mannen har även varit misstänkt för fler fall av misshandel, men utan att bli dömd. Han har också dömts för bland annat narkotikabrott och olovlig körning.

”Svartsjuk och kontrollerande”

En kvinna som hade en kortare relation med 41-åringen säger till Aftonbladet att han till en början var väldigt charmig – men att hon sedan fick upptäcka en annan sida av mannen.

– Han var väldigt bra på att få en att känna sig sedd och hörd och han var väldigt charmant. När vi träffades så tror jag att jag var extra mottaglig för det och han spelade till sin början korten rätt, säger hon och tillägger:

– Men det visade sig att han var otroligt svartsjuk och manipulativ. Han var extremt kontrollerande och hade väldigt hett temperament. Det smällde till fort för honom och han trodde att alla hade en baktanke. Han hade ett enormt kvinnohat.

När hon fick höra att 41-åringen nu är misstänkt för att ha mördat sin nuvarande partner blev hon chockad, men inte förvånad.

– Det var inte en fråga om om, utan en fråga om när. Han har hållit på så här i 20 års tid utan att samhället reagerat ordentligt och nu är det på bekostnad av en persons liv. Det är någons mamma, syster och dotter.

Hon menar att samhället inte har tagit mannens våld på allvar.

– Man skambelägger fortfarande offren och ifrågasätter ens trovärdighet. Han har hållit på med att skada och slå kvinnor i 20 års tid utan att bli stoppad. Och nu har det här hänt.

Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå

Brott