Mördade man med bajonett – nu skärps straffet

avJohanna Rapp

41-åringen dog efter bajonettsticket i hjärtat – utdelat av männen som brutit sig in beväpnade med köttyxa, spikklubba och bajonett.

– Kom fort, de är här med yxor och vapen, kom fort säger jag till er!, hinner mordoffret larma SOS.

Nu väljer hovrätten att höja straffet för den 18-årige mördaren.

De två männen, 36 och 18 år gamla, var beväpnade med spikklubba, bajonett och köttyxa när de bröt sig in i en lägenhet i halländska Hylte i mitten på september förra året. I lägenheten befann sig två män, 53 och 41 år gamla, och en kvinna som var tillsammans med 41-åringen.

Enligt åklagaren blev först 53-åringen huggen i huvudet och benen med köttyxan och 41-åringen larmar polisen och vädjar till dem att skynda sig:

– Ja, fort, kom fort, kom fort de här är med yxor och vapen, kom fort säger jag till er, säger 41-åringen i larmsamtalet.

53-åringen fick också ett stick i armen med bajonetten – innan han lyckas fly från bostaden.

1 av 2

Attackerades med bajonett

Istället ska de två männen ha gett sig på 41-åringen. Han höggs med köttyxan och fick sedan flera hugg med bajonetten: det dödliga sticket ska ha riktats mot hjärtat.

– Han har svårt att andas och ligger på köksbordet. Det är massor med blod överallt, säger kvinnan när hon larmar SOS.

När polisen kommer till lägenheten är glaset i entrédörren krossat och det finns blod på insidan och på golvet. Polisen hittar 41-åringen med stickskador på överkroppen och när de söker igenom lägenheten finns det blod på flera ställen, bland annat i sovrummet. På golvet hittar polisen också en yxa och en kniv.

Samma natt griper polisen de två männen.

Yrkat på livstid

Själv nekar männen till mord, även om de medger att de varit på platsen och utövat visst våld. Enligt en av männen var attacken en hämnd för en påstådd våldtäkt. Den andra sa att det istället handlade om en ekonomisk skuld.

Halmstad tingsrätt dömde 36-åringen till 17 års fängelse för mord och grov misshandel. Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas till livstids fängelse.

18-åringen dömdes till fängelse i 8,5 år för mord.

Nu väljer hovrätten att höja 18-åringens straff och han döms istället till fängelse i 9 år. Samtidigt fastställer man straffet för 36-åringen.

Precis som tingsrätten väljer hovrätten att döma båda männen för mord och menar att de utövade det dödliga våldet tillsammans och i samförstånd med uppsåt att döda. Hovrätten dömer även 18-åringen för grov misshandel och för grovt övergrepp i rättssak.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hylte

Brott