Mördaren Tobias Jardeberg får straffet tidsbestämt

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

För 17 år sedan rymde Tobias Jardeberg från anstalten där han avtjänade sitt livstidsstraff för mordet på en 27-årig man.

Nu har Örebro tingsrätt beslutat att tidsbestämma straffet:

”Jardeberg bedöms uppvisa en god motivation till att ta emot behandling och förefaller ha en genuin vilja till förändring”, skriver man i ett utlåtande.

Tobias Jardeberg, 42, dömdes den 18 juli år 2000 till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en 27-årig man i Filipstad och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan, Hällefors. Tingsrätten kallade mordet för en ren avrättning och offret sköts med flera skott, bland annat i nacken:

”Även om det inte visats att mordet föregicks av en noggrann planering, var det sätt på vilket NN dödades, efter ett utdraget händelseförlopp, synnerligen rått och hänsynslöst. Dessa förhållanden talar för att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid”, stod det i domen.

1 av 4 | Foto: SIWER OHLSSON
Tobias Jardeberg. Arkivbild

Efter fyra år rymde Jardeberg under spektakulära former från Mariefred då han och en medfånge under knivhot tog en kriminalvårdare som gisslan och samtidigt knivhotade ytterligare en.

Först efter fyra dygn greps de två männen i Degefors, efter att polisen spanat mot huset i ungefär ett dygn.

Tobias Jardeberg har fyra gånger tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestämt – och nu har Örebro tingsrätt beslutat sig för att bifalla hans ansökan. Nu beslutar man att hans straff ska tidsbestämmas till fängelse i 30 år.

Ingen konkret risk för återfall

Enligt tingsrätten föreligger det inte längre en konkret risk för att Jardeberg ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag och man menar att han varit skötsam.

Rättsmedicinalverket skriver i ett utlåtande att:

”Hans kriminella historia har varit omfattande, med tidig debut i brott, med ett mord av avrättningskaraktär och en gisslantagning under anstaltstiden”.

”Genuin vilja till förändring”

Men man konstaterar också att Jardeberg, som bland annat gift sig under tiden på anstalten:

”Jardeberg bedöms uppvisa en god motivation till att ta emot behandling och förefaller ha en genuin vilja till förändring”.

Det är alltså ivstidsstraffet från år 2000 nu omvandlats till att bli ett tidsbestämt straff på 30 år:

”De omständigheter som legat till grund för straffmätningen och den tid som Tobias Jardeberg avtjänat utgör därmed inte något hinder mot att nu omvandal hans straff om fängelse på livstid till fängelse 30 år”, står det i beslutet från Örebro tingsrätt.

Åklagaren har motsatt sig yrkandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE