Ska avtjäna straffet i Turkiet efter balkongfallet

Turkisk domstol har nu beslutat att Bobel Barqasho ska avtjäna sitt 14 år långa straff i Turkiet.

De anser det bevisat att han kastade sin dåvarande hustru Sofia 13 meter ner i marken i ett försök att döda henne.

– Jag tror att mitt hjärta hoppar över ett slag av glädje, säger Sofia.

Skrivelsen från Turkiet inkom till Kriminalvården i veckan och nu har den översatts. Där står det som Sofia och hennes familj har kämpat för och hoppats på under många år: ex-maken Bobel Barqasho ska avtjäna sitt 14 år långa fängelsestraff i turkiskt fängelse.

– Det är en viktig pusselbit framåt men det kvarstår handläggning så processen är inte klar bara för att Turkiet fattat detta positiva beslut, säger Lisa Gezelius, sektionschef på rättsenheten på Kriminalvården.

Efter att han dömdes i Högsta domstolen 2015 för mordförsöket på Sofia flydde han från Sverige. Något som har gjort att Sofia och hennes familj tvingats gå under jorden av rädsla för att han skulle komma tillbaka för att avsluta det han påbörjat.

Bobel Barqasho är internationellt efterlyst. 2015 dömdes han till 14 års fängelse för mordförsöket på Sofia.
Bobel Barqasho är internationellt efterlyst. 2015 dömdes han till 14 års fängelse för mordförsöket på Sofia.

”Robert” jobbade på resebyrå

Bobel Barqasho kunde sedan spåras till den västra kuststaden Didim i Turkiet där han går under namnet Robert och jobbar på en resebyrå. Kriminalvården har haft upprepade kontakter med turkisk polis genom åren och begärt att straffet ska flyttas över till Turkiet så att Bobel Barqasho kan avtjäna sin tid i fängelse där.

I handlingarna från Ankaras 33:e domstol för stränga straff framgår det att de anser det fastställt att Barqasho kastade Sofia från balkongen den där februarinatten 2013, ett fall som bokstavligt talat krossade Sofias kropp och som hon fortfarande har svåra men av.

Där står även att det 14 år långa straffet ska avtjänas i Turkiet och att den tid som den dömde suttit anhållen och häktad ska räknas bort.

”Befinner sig i Turkiet”

Det är dock oklart utifrån handlingarna om Bobel Barqasho redan sitter bakom lås och bom eller om han ännu är på fri fot. Beslutet i domstolen fattades redan i december 2020.

Kriminalvården säger i en kommentar att man fortfarande handlägger ärendet och snart kommer fatta ett slutligt beslut.

”Vi har inte fått någon ny information i den delen dvs. den information vi senast har fått är att han befinner sig i Turkiet, men det framgår inte av handlingarna om han är gripen,” skriver Lisa Gezelius, sektionschef på rättsenheten vid Kriminalvården.

Sofia har heller ännu inte fått besked om ex-maken redan är fängslad eller ej. Men hon ser den turkiska domstolens beslut som ett stort steg på vägen.

– Efter allt kämpande.... det kommer glädjetårar nu, jag tror att mitt hjärta hoppade över ett slag. Vi vann i kampen för rättvisa . Tänk dig hur många år vi har kämpat.

Sofia hölls nedsövd i fem veckor. Så gott som vartenda ben i hennes kropp hade brutits och hon hade omfattande skallskador.
Sofia hölls nedsövd i fem veckor. Så gott som vartenda ben i hennes kropp hade brutits och hon hade omfattande skallskador.

Levde på hemlig ort

Sofias bröder startade nyligen en Facebook-sida för att göra Sofias röst hörd och att få rättvisa. Sofia känner sig tacksam för allt stöd hon fått där och efter att hon berättat sin historia i media.

– Det här är inte acceptabelt och det tror jag alla känner. Jag tackar alla som varit med, det är så värmande.

Sofia och hennes i dag tioåriga son har, tillsammans med hennes föräldrar, tvingats leva på hemlig ort sedan Bobel Barqasho flydde landet. Hotbilden har ansetts stor, att det funnits en reell risk att ex-maken skulle försöka döda henne igen.

Fallet från balkongen tog bara två sekunder men fortfarande, åtta år senare, är ingenting som innan för Sofia och hennes familj.

– Mina föräldrar fick säga upp sig från sina jobb och flytta iväg med mig. Vi kan inte umgås med släkt och vänner, vi lever väldigt isolerat. Och min son... han får inte leva ett liv som andra tioåringar. Han kan inte bjuda hem vänner eller ha kalas, har Sofia tidigare berättat.

Även fysiskt har Sofia förändrats. Fallet har lämnat henne delvis förlamad, rullstolsburen och med begränsad syn och hörsel.

–Jag krossades ju bokstavligt talat. Jag har genomgått ett hundratal operationer och har många kvar, säger Sofia.

– Jag har ont hela tiden, det kommer jag inte ifrån. Men jag fick leva. Jag fick vakna även i dag. Och herregud vad glad jag är för det.

Balkongen på sjätte våningen som Sofia kastades från.
Balkongen på sjätte våningen som Sofia kastades från.
Publisert:

LÄS VIDARE