Två män inför rätta – ska ha haft 13-årig knarkkurir

KRIM

En 13-åring från Gävle ska ha agerat knarkkurir.

Det är två män som misstänks ha förmått 13-åringen att frakta ett kilo cannabis mellan Västerås och Gävle.

Nu pågår rättegången mot männen som misstänks för grovt narkotikabrott.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Här träffar den 13-årige "knarkkuriren" en man och på stationen i Västerås får 13-åringen en väska med nästan ett kilo cannabis i som han ska frakta till Gävle.

Under onsdagen inleddes rättegången mot två män, 22 respektive 23 år, som misstänks för bland annat grovt narkotikabrott.

Männen ska ha köpt flera kilo cannabis, i både Stockholm och Västerås. Dessutom ska de ha förmått en 13-åring att smuggla frakta ett kilo mellan Västerås och Gävle den 22 augusti i fjol.

I förhör med 13-åringen framgår inget som tyder på hot eller tvång. Däremot ska 13-åringen ha lockats in med löfte om pengar för att bli duons knarkkurir.

Barnet har under dagen varit i skolan men under sen eftermiddag lämnat Gävle och tagit sig till Västerås där nästan ett kilo cannabis ska ha lämnats över till 13-åringen på tågstationen.

Den 23-årige mannen ska även ha försett flera andra personer med knark, enligt åklagaren handlar det om 19 olika tillfällen.

Enligt åtalet har brottsligheten som männen misstänks för pågått från juni till december förra året. Den misstänkte 23-åringen misstänks även ha hanterat cannabis och kokain.

I förhör ber förhörsledaren en av de misstänkta männen att berätta om vem som kom på idén att använda 13-åringen som knarkkurir.

– Om jag berättar det kommer någon att åka hem och skjuta min mamma, jag vill inte att min mamma ska mista sitt liv.

– Jag blev tvingad att köpa biljett (till 13-åringen, reds anm.) och att ringa till Pressbyrån (och kontrollera om 13-åringen åkte med tåget), säger mannen i förhör.

Ytterligare sju andra personer åtalas för inblandning, bland annat en av männens flickvänner som ska ha tillåtit insättningar av stor summor pengar på hennes konto. Övriga misstänkta ska ha varit köpare av narkotika.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle

Västerås

Cannabis

Narkotika

Brott

Stockholm