La till varandra på sociala nätverket – under morddagen

avJohanna Rapp

KRIM

På morddagen blev gängledaren och 30-åringen vänner på sociala medier.

Sedan poserade de tillsammans på en bild.

En dryg timme senare misstänks 30-åringen ha skjutit ihjäl Lejonen-ledaren och ytterligare en man med ammunitionen ”Cop Killers”.

Den 26-årige ledaren för det kriminella nätverket Lejonen, ytterligare en man i 20-årsåldern och den dubbelmordsmisstänkte 30-åringen åkte tillsammans i en bil i Kista, kvällen den åttonde mars i år.

Då misstänks 30-åringen ha skjutit de två männen i framsätet, gängledaren sköts med tre skott i huvudet.

Ammunitionen som användes har tidigare tillhört den svenska militären och kallas ”Cop Killers”, bland annat för att den går igenom polisens skyddsvästar.

Började följa på morddagen

Själv förnekar 30-åringen morden och säger att han var nära vän med båda männen.

– Två av mina nära vänner har gått bort jag kan absolut inte säga någonting, säger han i polisförhör.

Men enligt förundersökningen verkade inte 30-åringen och Lejon-ledaren ha haft någon särskilt nära relation.

Bland annat påpekade poliser att det var först på morddagen som de började följa varandra på det sociala mediet Instagram. Och enligt förundersökningen hade de inte heller haft någon direkt kontakt på telefon innan morddagen.

Då, den åttonde mars tidigare i år, hade de istället tät telefonkontakt. Enligt förundersökningen så ringde de varandra sju gånger på Facebook.

Vad de pratade om vill dock inte den mordmisstänkte 30-åringen kommentera.

Gängledaren ville ha tjejens nummer

Drygt 40 minuter efter 30-åringens senaste samtal till gängledaren så ses de tillsammans i bilen som gängledaren kör.

Tillsammans med mannen i 20-årsåldern och ytterligare en man åkte de till en restaurang i Uppsala. Där åt de en köttbricka, och enligt polisförhör med den fjärde mannen som var med, hade de en trevlig kväll och skojade om tjejer.

Bland annat berättade 30-åringen om en tjej han hade kontakt med på Snapchat, enligt vittnesuppgifter. Efter att Lejon-ledaren såg en bild på tjejen ska han ha bett 30-åringen om hennes nummer – och sedan chattade de båda med henne på olika sociala medier, enligt förundersökningen.

Dessutom tog den snart mördade mannen i 20-årsåldern en bild på 30-åringen, Lejonen-ledaren och den tredje mannen som var med på restaurangen. Drygt en timme senare var mannen i 20-årsåldern och Lejonen-ledaren döda.

”Brothers No Politics”

Enligt förundersökningen sköts de två männen till döds med en Glock-pistol. En likadan pistol har 30-åringen lagt ut bilder på i en chattgrupp som kallas ”Brothers No Politics”. På bilden sitter 30-åringen med pistolen i en bil.

Så många människor skjuts ihjäl 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM