Man begärd häktad för misstänkta dådplaner

Säpo: Kopplas till våldsbejakande högerextremism • Insats på enslig gård

En 25-årig man har begärts häktad för grovt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Han misstänks ha planerat dådet i över ett år.

Polisen har tidigare kopplat mannen till NMR – och stoppat honom från att ha vapen.

Säpo har spärrat av en adress och maskerade tekniker sökte på fredagen igenom en bostad.

Länk till Tipsa

Säkerhetspolisen genomförde tillslaget i torsdags och en 25-årig man, som var anhållen i sin frånvaro, greps.

– Vi har haft en insats i går. Personen har anhållits och är hemmahörande i Västra Götaland, säger Gabriel Wernstedt, Säpo:s pressekreterare.

Mannen misstänks för grovt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten har planeringen skett i Falköping under perioden augusti 2020 fram till i november 2021.

– Det jag kan säga är att vi arbetat en tid med underrättelser i det här ärendet. Det finns misstankar om kopplingar till våldsbejakande högerextremism. Det här utreds av oss under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, säger Gabriel Wernstedt.

På fredagseftermiddagen var Säkerhetspolisens personal på plats vid en enslig byggnad som 25-åringen kopplas till. Gården var avspärrad och tekniker med maskering för ansiktet sökte igenom fastigheten. Ett tiotal vitklädda poliser befann sig utanför. Ett större antal fordon från myndigheten fanns på adressen och föremål har burits ut från bostaden.

Polisens tekniker på platsen.
Polisens tekniker på platsen.

Kopplats till NMR: ”Väpnad kamp”

Tidigare på fredagen begärdes 25-åringen häktad på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Mannen har av polisen kopplats till den nazistiska organisationen NMR, framgår det i rättshandlingar från 2018. Han har tidigare ansökt om att få ha ett kulgevär i jaktsyfte, men fått avslag då Säkerhetspolisen uppgett i ärendet att han tillhör NMR.

”Miljön du därmed vistas i medför risk för missbruk av vapen”, skrev polisen bland annat.

25-åringen överklagade beslutet och tillbakavisade polisens uppgifter. Han framförde bland annat att han sedan hösten 2017 inte längre är politiskt aktiv ”med anledning av hans bristande intresse av politik.”

”Han delar inte beskrivningen av organisationen som att det är en vit maktmiljö som förespråkar väpnad kamp och har ständigt närvarande beredskap att använda våld”, står att läsa i Förvaltningsrättens dom, som gick på polisens linje och också nekade vapentillståndet.

Han sa även att ”flera av de saker som Polismyndigheten tillskriver NMR är totalt främmande för honom.”

Säkerhetspolisen, Säpo, leder utredningen.
Säkerhetspolisen, Säpo, leder utredningen.

Den misstänktes försvarare är väldigt förtegen och vill inte kommentera om hans klient nekar eller erkänner brottet.

– Jag uttalar mig inte överhuvudtaget när det gäller det här målet. Det är sträng sekretess och det är av den anledningen jag inte vill uttala mig, säger advokat Thomas Ört.

Slog kvinna under demonstration

Den 25-årige mannen har under de senaste åren tjänat omkring 190 000–380 000 kronor, enligt deklarationer till Skatteverket.

Han har tidigare dömts för en misshandel. Händelsen inträffade i februari 2017 när mannen deltog i en NMR-demonstration i centrala Göteborg och bland annat delade ut flygblad. En kvinnlig motdemonstrant spottade honom i ansiktet, varpå han utdelade ett knytnävsslag i hennes ansikte så att hon föll till marken.

Straffet blev en villkorlig dom och totalt 2 500 kronor i dagsböter.

Säkerhetspolisen vill i utredningen kring de misstänkta dådplanerna inte kommentera ärendet närmare men uppger att bland annat en omfattande husrannsakan genomförts.

– Utredningen omfattas av förundersökningssekretess, säger Gabriel Wernstedt.

Säpo: Omfattande och komplicerat

Kan det ske fler gripanden?

– Det vi kan konstatera är att vi är inne i ett intensivt skede av det här ärendet. Det är en omfattande utredning där vi ska gå igenom beslag och hålla förhör. Det är omfattande och komplicerat, och beroende på vad det arbetet resulterar i så finns det möjlighet att det vidtas andra utredningsåtgärder, men i dagsläget är det en person som är gripen och anhållen.

Ser ni på Säpo det här som att ni har avvärjt ett dåd?

– Jag kan inte gå in på den frågan heller. Vi kan konstatera att vi är mitt inne i en förundersökning och den förundersökningen omfattas av sekretess. Det är ett omfattande arbetet som vi bedriver i den här utredningen med beslag och förhör som vi ska gå igenom.

Vad kan ni säga om måltavla för brottet? Har det varit riktat mot person eller plats?

– Jag kan inte gå in på det mer än att det gäller förberedde till allmänfarlig ödeläggelse.

Hur länge har utredningen pågått?

– En tid. Det här har varit en del av vårt underrättelsearbete. Vi bedriver underrätelsearbete dagligen och det är i det arbetet vi har kommit i kontakt med det här ärendet.

Häktningsförhandlingen kommer hållas i Skaraborgs tingsrätt på lördagseftermiddagen.

Åklagaren som leder utredningen har inte varit tillgänglig för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE