Uppgifter: Huvudmisstänkt för mordet på Einár häktad – för annan skjutning

Källa till Aftonbladet: ”Väldigt farlig”

Mordet på rapparen Einár, 19, är fortfarande olöst.

Men nu kan Aftonbladet berätta att den som polisen har som huvudmisstänkt för skjutningen nu är häktad för en annan skjutning.

– Man har misstänkt länge att det är han som sköt Einár men bevisen har inte räckt, säger en källa.

Snart ett halvår har gått sedan Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm.

Polisens utredning av händelseförloppet den aktuella kvällen 21 oktober visar att skotten avlossades mot artisten kort efter att han kom ut ur ett cykelförråd på sin skyddade hemadress.

19-åringen försökte fly undan de maskerade gärningsmännen.

Men han sprang till fel port där hans nyckelbricka inte fungerade. På mycket nära håll blev Einár sedan skjuten till döds.

Mordutredarna fick tidigt upp ett spår mot en man som internt inom polisen ses som en torped. En spaningsinsats inleddes mot honom, och han är enligt Aftonbladets uppgifter fortsatt det hetaste spåret i utredningen.

– Han utreds för direkt inblandning i mordet på Einár. Han ska inte ha varit beställaren av skjutningen men inblandad i utförandet av den, sa en källa tidigare till Aftonbladet.

Anledningen till att han bedöms ha agerat torped är för att han utreds för kopplingar till andra grova brott, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om. Mannen tros vara en person som hyrs in mot betalning.

– Den här killen anses vara väldigt farlig och misstänks ha flera liv på sitt samvete, säger en källa.

Den prisbelönte rapparen Nils Grönberg, känd under artistnamnet Einár.
Den prisbelönte rapparen Nils Grönberg, känd under artistnamnet Einár.

Häktad för grovt skjutvapenvåld

Nu sitter mannen, som är fortsatt högintressant i Einár-utredningen, häktad misstänkt för en annan skjutning i Stockholm.

Källor uppger för Aftonbladet hur polisen nu, i samband med att bland annat hans telefon kommer att tömmas, hoppas hitta kopplingar även mellan honom och mordet på Einár.

– Man fortsätter utreda honom för skjutningen av Einár, säger en källa.

Marina Chirakova, senior åklagare som leder utredningen kring mordet på artisten, vill inte säga något om Aftonbladets uppgifter.

– Det kan jag absolut inte kommentera, oavsett om det stämmer eller inte. Jag har inget att berätta om utredningen mer än att den fortsätter och är pågående.

Åklagaren som har ärendet med den andra skjutningen på sitt bord vill inte kommentera bevisningen som ledde till häktning.

Snart ett halvår har gått sedan Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm. Polisens tekniker vid bostadsområdet där han sköts.
Snart ett halvår har gått sedan Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm. Polisens tekniker vid bostadsområdet där han sköts.

– Polisen har arbetat med detta sedan det hände, och samlat in en stor mängd material som vi har gått igenom.

På fråga om de haft kontakt med utredarna som arbetar med mordet på Einár säger åklagaren:

– Det kan jag inte kommentera.

Enligt den häktades advokat nekar mannen till brott.

Utreds för ”ett dussintal grova brott”

Aftonbladet har tidigare berättat att den utpekade torpeden i vintras greps, samtidigt som spaningsatsen mot honom pågick för mordet på Einár. Då greps han misstänkt för inblandning i ett annat brott, inte det som han nu sitter häktad för.

Dödsskjutningen av artisten bedöms internt som polisiärt uppklarad. Men trots att man tror sig veta vem som avlossade skotten saknas just nu den tekniska bevisning som krävs för åtal. Något som gjort att fallet är i ett ”dödläge”.

Polisens tekniker arbetar vid mordplatsen efter mordet på Einár i södra Stockholm.
Polisens tekniker arbetar vid mordplatsen efter mordet på Einár i södra Stockholm.

Enligt uppgifter fanns det flera hotbilder mot den unge och framgångsrike artisten. Två nätverk ska ha gått ihop om skottpengen på hans huvud.

De som sedan sköt honom, varav den nu häktade mannen tros vara en, ska ha fått pengar för att döda.

– Han är misstänkt för inblandning i ett dussintal grova brott, som mord, försök till mord och grovt vapenbrott. Men hittills har ingenting räckt till åtal, säger en källa.

Publisert:

LÄS VIDARE